ponedeljak, februar 24, 2020

 

LEKOVITO I JESTIVO BILJE

Vranilova trava, mravinac, origano

(Origanum vulgare) 

vranilova-trava_origanum-vulgare-1

Vranilova trava sadrži etarsko ulje s elementima cineola, kamfora, tanina, soli i drugih jedinjenja. U lekovite svrhe koristi se gornja polovina cele biljke, koja se suši u hladu. Čajevi od vranilove trave leče od prehlade, bolesti želuca i ženskih oboljenja. Koristi se u slučaju nedovoljnog izlučivanja želudačnog soka. Povoljno deluje na ceo nervni sistem...

Piše mr Branko Dragić, dipl. farmaceut

 

Vranilova trava je višegodišnja zeljasta razgranata biljka koja naraste do 80 centimetara. Rasprostranjena je po celoj našoj zemlji, od pobrđa do srednjeg planinskog pojasa.

Mravinac raste po retkim šumarcima, na kamenjaru, po ivicama svetlih šuma, pokraj puteva i ograda.

Listovi vranilove trave su jajoliki, dugački do dva centimetra, a cvetovi su crvenkastobeličasti. Složeni su u zbijenu cvast na vrhu stabljike, a cela biljka prijatno miriše.

Vranilova trava sadrži etarsko ulje s elementima cineola, kamfora, tanina, soli i drugih jedinjenja.

U lekovite svrhe koristi se gornja polovina cele biljke, koja se suši u hladu.

Čajevi od vranilove trave leče od prehlade, bolesti želuca i ženskih oboljenja. Koristi se u slučaju nedovoljnog izlučivanja želudačnog soka. Povoljno deluje na ceo nervni sistem.

Čaj je prijatan i aromatičan napitak.

- I ovaj lek je mnogo bolji, kaže Leklerk, nego svi oni često opasni lekovi koji se daju u tu svrhu iz hemijske industrije i koji traju ili ošamućuju (kao veronal, luminal, sulfonal itd), pa i jake doze broma u raznim kombinacijama - piše dr Rista Gostuški u svojoj knjizi "Lečenje lekovitim biljem".

........

Natura broj  3 (maj 1996)

Natura Online (27.5.2009)