LEKOVITO I JESTIVO BILJE

Srčenjak

srcenjak

Upotrebljava se u obliku čaja koji se dobija stajanjem suvog korena dva do tri sata u mlakoj vodi. Tako dobijeni čaj poboljšava rad oragana za varenje, leči krvarenje i obolelu sluzokožu. U narodu se srčenjak (Gentiana lutea L) koristi i protiv dizenterije, za lečenje ranica u ustima i protiv slabokrvnosti. Od sasvim mladih listova i stabljika mogu se spravljati salate, čorbe i variva...

Piše mr Branko Dragić, dipl. farmaceut / Foto Lekovito bilje

To je višegodišnja zeljasta biljka koja raste po visokim brdima i planinama, na vlažnim livadama i u uvalama. Naraste više od metra.

Koren srčenjaka je vijugav, jak i sličan broju pet. Izvana je smeđ, a iznutra boje mesa. Donji listovi su mu široki, a gornji uži i obuhvataju biljku.

Cvetna stabljika je dosta široka, a na vrhu se nalazi klasasta cvast od sitnih ružičastih cvetova. Cela biljka prijatno miriše.

Srčenjak sadrži dosta tanina koji jako steže i radi kojeg je puno aktivna. Ima mnogo skroba i kreča.

U kasnu jesen iz zemlje se vadi koren srčenjaka za lek i on se mora brzo sušiti. Upotrebljava se u obliku čaja koji se dobija stajanjem suvog korena dva do tri sata u mlakoj vodi. Tako dobijeni čaj poboljšava rad oragana za varenje, leči krvarenje i obolelu sluzokožu. U narodu se koristi i protiv dizenterije. Koristi se i za lečenje ranica u ustima i protiv slabokrvnosti.

Međutim, od sasvim mladih listova i stabljika mogu se spravljati salate, čorbe i variva. Istoj porodici pripadaju mali i alpski srčenjak.

Mali srčenjak je višegodišnja biljka sa jajolikim ili kopljastim listovima. Raste na planinskim livadama. Može se koristiti kao dodatak hlebnom brašnu jer u korenu ima mnogo skroba.

Od korena te biljke kuva se čaj koji se koristi kao zamena za ruski.

Alpski srčenjak u svojim sočnim delovima stabljike i listovima ima mnogo vitamina C i belančevina. Može se upotrebljavati kao salata i varivo.

- Ovaj naziv je dat biljci zbog toga što pomaže kod bolova "u srcu", odnosno u stomaku i u trbuhu, jer narod u mnogim mestima stomak naziva srcem - pisao  je dr Rista Gostuški u svojoj knjizi "Lečenje lekovitim biljem".

Natura broj 4 (jun 1996)

Natura Online (19.6.2009)