LEKOVITO I JESTIVO BILJE

Maslačak

maslacak

Maslačak spada u divlje povrće veoma bogato vitaminom C i drugim korisnim materijama. Zato se koristi kao lekovita, jestiva i začinska biljka. Koren maslačka povoljno deluje na funkciju jetre, a lišće se jede u vidu salate, supe i povrća . Preporučuje se za i obolele od kostobolje i anemije...

Piše mr Branko Dragić, dipl. farmaceut / Foto Lekovito bilje

Raste po livadama i brežuljcima do 2.000 metara nadmorske visine. Često se zapaža pored puteva. Višegodišnja je zeljasta biljka, bez stabljike, sa cvećem žuto-zelene boje u cvetnoj glavici. U cvetnoj stabljici se nalazi mlečni sok.

Listovi su prizemni i poređani su u krug oko cvetne stabljike. Cvetna stabljika je šuplja i visoka 20 do 30 centimetara. Na vrhu nosi cvetnu glavicu. Semenke maslačka se nalaze u pahuljastom čuperku.

Maslačak spada u divlje povrće veoma bogato vitaminom C i drugim korisnim materijama. Zato se koristi kao lekovita, jestiva i začinska biljka.

Koren maslačka povoljno deluje na funkciju jetre. Koristi se i kao zamena za kafu. Lišće se jede u vidu salate, supe i povrća . Preporučuje se za obolele od jetre, kostobolje i anemije.

Skuvano lišće daje "zelenu kašu" koja ima ukus spanaća.

Svežim sokom, u narodnoj medicini, leče se pege po licu i skidaju bradavice. U vidu kreme sok osvežava kožu lica.

Natura broj 4 (jun 1996)

Natura Online (19.6.2009)