LEKOVITO I JESTIVO BILJE

Štavelj

stavelj

Plod ove biljke (Rumex erispus) upotrebljava se u obliku čaja protiv proliva. Radi kombinacije vitamina A i C i kombinacije fosfo­ra i gvožđa lišće se koristi protiv slabokrvnosti, za bolje varenje i apetit. Ne preporučuje se osobama koje imaju obolele bubrege...

Piše mr Branko Dragić, dipl. farmacet / Foto Lekovito bilje

Višegodišnja zel­jasta biljka štavelj može da naraste do jednog metra visine.

Rasprostranjena je u skoro celoj našoj zemlji, od nizina do 1.500 metara nadmorske visine. Raste po svežim i vlažnim mestima, oko potoka i po jarcima, na zapu­štenim njivama, često kao korov u većoj količini.

lma duge ovalne listove poput hrena. Na stablji­ci, naročito na kraju, razvija se klas sitnih zelenkas­tocrvenkastosmeđih cvetića, koji kad sazru, postanu sasvim smeđi.

Cveta u junu i julu.

U lekovite svrhe list se sabira u proleće, a plod pre nego što sazri. Suši se u hladu.

Plod se upotrebljava u obliku čaja protiv proliva. Radi kombinacije vitamina A i C i kombinacije fosfo­ra i gvožđa lišće se koristi protiv slabokrvnosti, za bolje varenje i apetit. Ne preporučuje se osobama koje imaju obolele bubrege.

Mladi listovi se mogu koristiti za spremanje čorbi i raznih jela u neograničenim količinama.

Sem navedenog, postoje još pitomi, vodeni i alp­ski štavelj.

Pitomi štavelj izraste do dva metra. Vodeni štavelj je visoka i snažna močvarna biljka. Raste po veoma vlažnim mestima i barama.

Alpski štavelj ili planinsko zelje ima snažnu sta­bljiku, visoku do dva metra. Ima veoma dugačke i široke prizemne listove. Raste oko planinskih pašnjaka i torova. Za jela i salate koriste se mladi lis­tovi. Ukiseljen kao kupus može da se čuva za zimu .

"Seljačke čorbe, zeljanice, pite, gibanice sa mesom, prazilukom, lukom ili sirom, pirinčem itd. i malo soli, s kojima se prave ta jela na selu, vrlo su korisni bili za slabe organizme, naročito za mal­okrvnu decu" pisao je dr Rista Gostuški u svojoj knjizi "Lečenje lekovitim biljem".

Natura broj 6-7 ((juli 1996)

Natura Online (7.7.2009)