subota, septembar 26, 2020

 

ZANIMLJIVOSTI IZ SVETA: ITALIJA, NEMAČKA, TRANSILVANIJA I NORVEŠKA

Beretta smanjila proizvodnju

beretta oruzje 

Moćni italijanski koncern za proizvodnju naoružanja Beretta smanjio je proizvodnju i izvoz na strano tržište * U Nemačkoj divljač se pojavljuje kao vinovnik saobraćajnih nesreća u čak 12.000 slučajeva godišnje * Još jedan napad medveda u Rumuniji sa tragičnim posledicama * Rekordan odstrel losova u Norveškoj.

Pripremio D. Mišić

 

Moćni italijanski koncern za proizvodnju naoružanja Beretta takođe je osetio na svojoj koži svetsku finansisku krizu: opala je proizvodnja, a naročito izvoz na strano tržiste.

Od 950 zaposlenih u pogonu Berette, njih 860 radi skraćeno radno vreme.

Jedan od razloga za smanjeni izvoz je i izbor novog predsednika u Americi. Naime, ranijih godina Beretta je izvozila mnogo više oružja na američko tržište. To se može zahvalti bivšim američkim predsednicima (otac i sin) Buš. Oni su prosto obožavali italijansko oružje.

.........

NEMAČKA

Divljač prouzrokuje udese           

Širom Nemačke, u toku godine, divljač se pojavljuje kao vinovnik saobraćajnih nesreća u čak 12.000 slučajeva. Bilo je i nesreća sa smrtnim posledicama.

Taj broj u protekloj godini je povećan za četiri odsto. Većina slučajeva je razrešena, nekad na štetu vozača, a nekada na štetu zakupaca lovišta.

........

TRANSILVANIJA

Još jedan napad medveda            

U Rumuniji, zemlji sa najvećom populacijom mrkog medveda, napadi na ljude i stoku su vrlo česta pojava.

Najnoviji tragični slučaj desio se u Transilvaniji. Žrtva je tridesetogodišnji policajac. Nesrećni čovek je bio na redovnom trčanju u obližnjoj šumi. Napala ga i usmrtila gladna medvedica s mladima, posle zimskog sna. Istražni organi su mogli samo da konstatuju još jednu žrtvu.

Pretpostavlja se da u Rumuniji živi populacija od 5.000-6.000 medveda.

.........

NORVEŠKA

Rekordni odstrel losova

Prošle lovne sezone u ovoj skandinavskoj državi odstreljeno je 39.423. jedinke evropskog losa (Alces alces L.) što je za 442 jedinke više od rekordne 1993. godine.

Naučnici procenjuju da će ovogodišnji odstrel losova biti još veći zbog njihove veće brojnosti. Najaveći broj losova je odstreljen u južnim predelima države u provincijama Hedmark i Nord-Tršndelag.

..........

Glas javnosti

Natura Online (14.4.2009)

{jcomments off}