subota, septembar 26, 2020

 

NIJE PRVOAPRILSKA ŠALA

U carstvu zečeva

lov zec1

U jednom lovnom danu, u Neudorfu, malenom austrijskom selu kraj češke granice, odstreljene su četiri jarebice, 267 fazana i čak - 1.142 zeca! Imao sam čast da lično učestvujem u tom nesvakidašnjem lovu...

Piše D. Mišić

Neudorf, maleno selo u Austriji kraj češke granice, ima skriveno prirodno bogatstvo. Izuzetno bogato lovište o kome se pričaju lovačke priče, a u magične brojke odstrela nisam mogao da verujem do odlaska u lov...

Konačno, svanulo je i meni. Dobio sam poziv za učešće u Haupt jagd (glavnom lovu). Pozvao me je moj prijatelj koji je član u tom bogatom lovištu.

Tog 29. novembra prošle godine, bio sam u obavezi da se pojavim do sedam časova ujutru na mestu događaja u Neudorfu (u prevodu Novo selo). Propisno obučen i nestrpljiv da počne lov o kome sam samo sluša, stigao sam 15 minuta ranije. Dočekao me je moj domaćin koji je imao još tri gosta, ukupno 96 ljudi. Pored ovog broja lovaca učestvovalo je i 40 pomoćnika pogoniča i nosača ulova.

Tačno u 7,10 oglasio se lovački rog, davši znak da se učesnici okupe. Lovcima se zatim obratio lovnik i saopštio plan lova. Upozorenje se naročito odnosilo na ponašanje i disciplinu. Niko nije smeo da koristi sačmu sitniju od 3.00 mm (10) ili krupniju od 3.50 mm (8). Ko to prekrši odmah se šalje kući. Niko ne sme da uperi pušku u pravcu drugog lovca; ko to uradi takođe se odmah šalje kući i prijavljuje policiji.

Planirano je da se sprovedu četiri "potkovice", dve pre i dve popodne. Svaka je trebalo da obuhvatiti oko 300 hektara površine.

Kretanje lovaca i pogoniča je u strogoj liniji: na jednog do dva lovca ide jedan pogonič. Prevoz je izvršen sa četiri velika traktora, svaki sa duplom prikolicom, s tim što je jedan traktor vukao dve prikolice samo za divljač (ulov). Krug ili potkovica su se uvek završavali na  unapred obeleženom mestu. U proseku svaka potkovica je davala oko 250 zečeva i 60 do 70 fazanskih petlova.

lov zec2 lov zec4

Uz ovu divljač lovljene su jarebice i svi pernati i dlakavi predatori. Posle dve "potkovice" saldo je bio: više od 600 odstreljenih zečeva!

Napravljena je pauza za ručak. Domaćin se pobrinuo za sve: uz tople sendviče i kolače, našli su se tu i sokovi i poneko pivo.

U popodnevnom delu lova odstreljeno je približno još toliko zečeva. Ta dugouha divljač skakala je sa svih mogućih i nemogućih mesta. Krećući se kroz lovište često sam imao priliku da ugledam zeca na logi; priđem i šutnem, a umesto jednog skoče po dva-tri komada.

Lov je završen bez ijednog incidenta a divljač je prikupljena uz vidne napore pogoniča-nosača. Proveo sam se izuzetno, a bila mi je i čast da učestvujem u jednom takvom lovu. Jer, prema izveštaju tog dana odstreljene su četiri jarebice, 267 fazana i 1.142 zeca. Kada sam čuo izveštaj, broj zečeva mi je izgledao neverovatan, ali pune prikolice su bile dokaz.

lov zec3 lov zec5

Na kraju, lovnik se zahvalio svim učesnicima lova na primernom ponašanju, a lovačko-duvačka grupa je odsvirala poslednju počast ulovu. Potom se pristupilo odlaganju oružja, pranju čizama, otkupu ulova… pa na večeru. Ovde za večeru kažu da je to poslednji pogon za taj dan.

Lovio sam bokericom Winchester kalibar 12/70 i patronima Rottweil. Moj učinak u odstrelu zeca bio je dvocifren. Sve ovo je manje neverovatno ako se ima u vidu da godišnje, u ovom lovištu, samo automobili pregaze od 400 do 500 zečeva.

Bogato ravničarsko lovište

Lovište u kojem se tog dana lovilo prostire se na 3.000 hektara, tipično je ravničarsko, ispresecano kanalima, uz velike plantaže voća i vinove loze sa dovoljno remiza za divljač. Lovište drže u zakupu 24 lovca. 

Fazana ima oko hiljadu, poljske jarebice oko 120 komada u petnaestak jata, srneće divljači oko 120 grla srednje trofejne vrednosti i, zavisno od godine i vremenskih prilika - od 3.800 do 4.500 zečeva.

Kao i u svim ravničarskim lovištima i ovde se lovi grupno, buširanjem ili kružno (potkovicom). Jednom godišnje organizuje se Haupt jagd (glavni lov) za zakupce lovišta i njihove goste.

..........

Glas javnosti (29.3.2009)

Natura Online (14.4.2009)