nedelja, mart 07, 2021

 

U LOVAČKOM UDRUŽENJU "VAROVNICE" ODSTRELJEN KAPITALAC

Rogovi "k'o u bika"

lov_srndac_spanac

Španac Antonio Reguera će sigurno pamtiti ovaj lov do kraja života jer je rogovlje odstreljenog srndaća tročlana komisija ocenjenila sa svih 176,94 CIC poena. Ovo je "najači" trofej u Evropi poslednjih nekoliko godina pa se, s pravom, očekuje da će i ta činjenica značajno uticati na privlačenje novih stranaca u naša lovišta

Piše Stevan Banković

Na teritoriji Lovačkog udruženja Varovnice iz Mladenovca 16. aprila ove godine, u komercijalnom lovu, odstreljen je kapitalni primerak srndaća.Trofejno grlo je odstrelio španski lovac Antonio Reguera. Španac će sigurno ovaj lov pamtiti do kraja života, jer je rogovlje tročlana komisija ocenjenila svih 176,94 CIC poena. Ovo je "najači" trofej u Evropi poslednjih nekoliko godina.

Srećni Španac je u roku od nepunih sat vremena otstrelio i jednod "srebrnog" srndaća. Napustiće Srbiju pun utisaka, a domaćini se nadaju da će ovaj trofej značajno uticati na privlačenje stranaca. Da to nisu prazne priče dokazuje i dolazak jednog Italijana koji je odstrelio čak pet grla srneće divljači, ali nešto niže vrednosti, kao i najava dolaska gosta iz Austrije.

lov srndac rogovlje

Lov samo što je počeo a već je kao bomba odjeknula vest da se ovakav trofej našao na nišanu.

Predsednik Lovačkog udruženja "Varovnice" Vladislav Milojević kaže da se očekuje odstrel još oko 15 trofejnih grla ove godine.

Za ovo udruženje, koje je pretrpelo dosta lomova u poslednje vreme, sa smenom rukovodstva izgleda da dolaze bolja vremena. Lovci komentarišu kako se, najzad, trofejna grla naplaćuju i kako ih love oni koji mogu da ih plate, a ne (ne)zaslužni "prijatelji" udruženja. Iz značajnih sretstava koja se ostvare na ovaj način, domaćinskim raspolaganjem može se postići puno toga.

...........

O lovačkom udruženju

Lovačko udruženje "Varovnice", sa sedištem u Mladenovcu, gazduje lovištem ukupne površine 33.844 hektara, od čega lovne površine obuhvataju 28.321 hektar. Udruženje ima, od godine do godine, 600 do 650 aktivnih članova.

Stalno gajene vrste divljači u lovištu "Varovnice" su srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica.

Lovište ima u funkciji sledeće lovne objekte prema poslednje dostupnim podacima: 42 stabilne čeke, 27 čeka na drvetu, osam hranilišta za krupnu divljač, 88 hranilišta za fazane i jarebice, 15 solišta, devet pojilišta i 14 prihvatilišta za fazančiće.

Udruženje poseduje lovački dom korisne površine 100 kvadratnih metara, jedan hektar zemlje i lovačke kuće "Plandište" i "Jezerac" korisne površine 411,75 i 60 kvadratnih metara.

Stručna služba ima upravnika lovišta i  lovočuvara, kojime pomažu lovočuvari volonteri u sekcijama.

Lovni turizam je u razvoju, naročito letnji lov srndaća, lov prepelice i grlice kao i jesenji lov fazana.

............

Glas javnosti (17.5.2009)

Natura Online (20.5.2009)

{jcomments off}