petak, avgust 14, 2020

 

ČITAOCI PIŠU

Novo strelište na brdu Baćica

lov-streliste-na-brdu-bacica_1

Na četri kilometra od Svilajnca, u lepom ambijentu, veliko gradilište. Vidno je užurbano finiširanje radova ali se čuju i učestali pucnji. Takmičenje u gađanju glinenih golubova u disciplini "američki trap" je počelo. Organizator "Maršal" okupio je, za prvomajske praznike, oko 70 strelaca iz cele Srbije čime je, praktično, i otvorio ovaj objekat koji se prostire na tri hektara.

Piše Ž. Tirnanić

Svake godine neradne dane oko 1. maja provodili smo u improvizacijizavisno od meteoroloških prilika. Ovog puta postojao je plan i to sa - lovačkim sadržajem.

Prvog maja održan je skup oko 30 lovaca iz pet udruženja sa temom "Mogući načini ogranizovanja lovaca", o čemu će biti još reči. Drugog maja bili smo u poseti Svilajncu.

Izlet u Svilajnac nas je vodio preko Velike Plane i prodavnice opreme za lov i ribolov "Maršal", poznatog strelca Miše Pančića. Tu nam je potvrđeno da je posle pet godina organizovanja "Maršal kupa" u gađanju glinenih golubova, sa obale Morave ovo takmičenje premešteno u Svilajnac.

Brzo smo stigli u Svilajnac i u ulici Kralja Petra pronašli prostorije "Strelac" d.o.o, vlasnika Zorana i Dragana Marinković. Lep restoran ispod koga se nalazi strelište i radionica za popravku, doradu i  površinsku zaštitu oružja. Ovde se organizuje i obuka u rukovanju oružjem za pravna i fizička lica.

Osvežili smo se i krenuli putem Svilajnac - Požarevac ka novom strelištu na brdu Baćica. Skrenuli smo kod uočljivog znaka i dobro nasutim, ali uzanim putem, krenuli u brdo. Na četri kilometra od Svilajnca, u lepom ambijentu, veliko gradilište. Vidno je užurbano finiširanje radova, ali se čuju i učestali pucnji. Takmičenje u gađanju glinenih golubova u disciplini "američki trap" je počelo.

Organizator "Maršal" je okupio oko 70 strelaca iz svih gradova Srbije i, praktično, otvorio ovaj objekat koji na tri hektara ima strelište za glinene golubove "američki trap" i lovačko gađanje, karabinsko strelište za pokretnu metu divlje svinje na 60, statičnu metu srndaća na 100 i pištoljsko strelište na 25 metara.

lov-streliste-na-brdu-bacica_2U okviru strelišta je i motel sa četiri dvokrevetne sobe i terasama sa kojih može da se posmatra gađanje. Vlasnici braća Marinković su osmislili niz sadržaja koji će biti dostupni posetiocima na "Dukat kupu" planiranim za kraj juna.

Dok smo sve obišli i planirali da neki naredni vikend ovde porodično provedemo, takmičenje je odmicalo, a i miris gulaša se širio celim brdom.

Našu pažnju je, pored mirisa, privukla i organizacija pripreme gulaša. Naime, stari lovac Vojislav Mikić se dosetio da svoje iskustvo u pripremanju upotpuni sa mobilnom kuhinjom koja može da stigne na sve terene.

Mali odmor posle ručka i finale u "američkom trapu" čiji je konačni pobednik bio Zvonko Dejanović iz Gospođinaca. Drugi je bio Mirko Ilić iz Petrovca na Mlavi a treći Nenad Bjelanović iz Dobanovaca. Pošto nije bilo nikakvih primedbi, svi su razišli uz drugarske pozdrave.

..........

Glas javnosti (24.5.2009)

Natura Online (25.5.2009) 

{jcomments off}