nedelja, mart 07, 2021

 

U GRUPNOM LOVU OBAVEZNO MORAMO IMATI OBELEŽAVAJUĆE ELEMENTE NA ODEĆI

Lovačka kultura i bezbednost

lov_obelezavanje-lovaca

Upotreba obeležavajućih traka, kapa ili prsluka je obavezna u većini evropskih zemalja jer je praksa pokazala da se oni u lovu jasno uočavaju, naročito u pokretu i manje preglednim terenima. Praksa je takođe pokazala da je dobro jarkom trakom obeležiti i lovačke pse. Kod nas, međutim, ovo nije zakonski regulisano već je to samo preporuka iz Kodeksa lovaca Srbije. U svakom slučaju, trebalo bi da je svi prihvatimo.

Piše A. Ćeranić

Glavna lovna sezona se završila. Nažalost i ove sezone došlo je do tragičnih incidenata, do pogibije i težeg ranjavanja lovaca zbog nepoštovanja osnovnih pravila bezbednosti u lovu i nepridržavanja lovačkih običaja.

U dugoj istoriji lovstva oblikovali su se lovački običaji i navike koje čuvamo i upotpunjujemo i danas jer su oni sastavni deo kulture i narodnog identiteta. Lovački običaji su deo tradicije i zato ih poštujemo i negujemo.

Osnovna kultura lovca se vidi i u oblačenju.          

Lovišta u Srbiji su u svim visinskim rasponima, u umerenom klimatskom pojasu, sa četiri godišnja doba koja zahtevaju veoma različitu odeću i koja nas štiti od hladnoće, padavina ili letnjih vrućina.

Oblačenje treba prilagoditi različitim situacijama, da bude funkcionalno. Može se izabrati boja odeće koja treba da je u skladu sa prirodnim bojama sredine.

U grupnom lovu obavezno moramo imati obeležavajuću traku na kapi, kapu ili rameni deo lovačkog prsluka ili jakne jarke, odnosno uočljive boje.

Nije primereno u lovu nositi vojničku odeću od maskirnog materijala jer to, jednostavno rečeno, nije i nikada neće biti lovačka uniforma.

Zato, neka u lovu preovlađuje odeća u zelenoj, smeđoj i sivoj boji sa svim umesnim tonovima.

Upotreba obeležavajućih traka, kapa ili prsluka je obavezna u većini evropskih zemalja jer je praksa pokazala da se oni jasno uočavaju, naročito u pokretu, i manje preglednim terenima. Praksa je takođe pokazala da je dobro jarkom trakom obeležiti i lovačke pse.

Kod nas ovo nije zakonski regulisano već je preporuka iz Kodeksa lovaca Srbije.

.............

Uputstvo inžinjera Ive Čeovića

(napisano pre 70 godina)

Zbog podsećanja na osnovne mere bezbednosti u lovu prenosimo deo Uputstva lovcima o lovačkom vladanju inženjera Iva Čeovića:

  • U lov ne smeš nikada doći neispavan ili pijan;

  • Ne stavljaj napunjenu pušku u kola, auto ili voz jer se nesreća lako dogodi;

  • Pre odmora ili pre zajedničkog jela i nakon lova obavezno isprazni (prelomi pušku). To učini i iza svakog prigona, kada postavljaš zasedu;

  • Kad puniš ili prazniš pušku, okreni je u stranu i cevi okreni prema zemlji ili u vis. Nikada ne puni ili prazni pušku tako da cevi stoje vodoravno, pa ni u onom slučaju kada nema nikoga pored tebe.

  • Kod grupnog lova, na zasedi ili kod pretraživanja, nosi uvek pušku tako da su cevi okrenute u vis. Nikada ne nosi pušku vodoravno, jer se puška lako opruži i nesreća dogodi;

  • Nikada, pa ni u šali, niti praznom puškom, ne nišani u ljude! Drži uvek na pameti poslovicu da "u praznoj pušci leži đavo a u punoj dva";

  • Kada si sam u lovu ili kod kuće, barataj puškom uvek tako kao da oko tebe stoje ljudi. Tako će ti oprezno baratanje puškom preći u naviku, pa nikad nećeš doći u priliku da u grupnom lovu napraviš grešku;

  • Prilikom polaska na zasedu ili prilikom postavljanja hajkača ili na zasedi ne govori glasno, ne vići, ne smej se na glas, ne pevaj, kašalj po mogućnosti suzdrži jer tim plašiš divljač.

  • Nikada! Ni praznom puškom ne nišani u ljude!

.............

Glas javnosti (1.3.2009)

Natura Online 29.5.2009)

{jcomments off}