RAJ ZA LOVCE I RIBOLOVCE NA DRINI

Perućac

perucac-1

Perućac je turističko naselje na desnoj obali reke Drine, udaljeno od Bajine Bašte samo 13 kilometara. Najpoznatije je po hidrocentrali "Bajina Bašta", odnosno po jezeru koje je napravljeno zarad ove hidroelektrane. Ali, ne i samo po tome...

Piše Aleksandar Mišković

U Perućcu, na lokalitetu Mramorje, postoji srednjevekovno groblje koje je ispunjeno nadgrobnim spomenicima (stećcima). Najstariji potiču iz 14. i 15. veka, a ima ih različitih po veličini i načinu obrade, od krečnjačkih sarkofaga, dužine 2x1metar, do položenih nadgrobnih ploča.

Ispitivanjima pedesetih godina prošlog veka je ustanovljeno da je, od nekada zabeleženih 200, sačuvano svega 93 ovih spomenika. Samo nekoliko primeraka je ukrašeno klesanjem (mač, štit, krug i polumesec). Zbog svog značaja lokalitet Mramorje je 1968. godine zaštićen kao spomenik kulture od izuzetnog značaja za Srbiju. Slični stećci postoje i u selu Rastištima.

VOŽNJA BRODIĆEM

Sezona kupanja ovde traje dva meseca, u julu i avgustu. Na jezeru je izgrađena plaža na splavovima, koja je privezana za obalu i može se, po potrebi, pomerati ka većim dubinama.

Veliko uživanje pruža vožnja brodom po jezeru. Nekada su tu bila dva broda, sa po 60 mesta, koji su saobraćali kanjonom Drine od Višegrada do Perućca. Danas je ponovo aktuelna vožnja brodom do vodne granice sa Republikom Srpskom. Pored restorana, koji se nalazi na reci Vrelo, ovde postoji i istoimeni auto-kamp.

Hotel "Jezero" u Perućcu, na samoj obali jezera, sa restoranom, banket salom, bungalovima, plažom i bifeom, pored divnog pogleda na jezero, svojim gostima omogućava pecanje i vožnju po jezeru. Hotel je 2005. godine renoviro EPS, u čijem se vlasništvu i nalazi.

NAJKRAĆA REKA NA SVETU

U naselju Perućac, desetak kilometara od Bajine Bašte, teče, verovatno, najkraća reka na svetu. Duga je ravno 365 metara. Mnogi kažu da je reka Vrelo, bistra kao oko i duga - godinu dana.

perucac-2

Naime, ova reka, koja se posle kraćeg toka i predivnog vodopada uliva u Drinu, ima sve ono što imaju i mnogo veće reke: veliki, moćni izvor iz koga kulja beličasta voda, ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali i dva mosta.

Drina, sa rekom Vrelo, u akciji Izbora sedam srpskh čuda prirode, koju je organizovala Turistička organizacija Srbije, proglašena je za - prvu prirodnu lepotu Srbije.

Ukoliko se odlučite da provedete odmor u Perućcu, u julu ili početkom avgusta, možete doživeti i nezaboravno spuštanje čamcima niz Drinu, odnosno učestvovati u velikoj Drinskoj regati koja se tradicionalno održava u tom periodu. Uz zvuke trubača, stotine čamaca, povezanih jedan za drugi, organizovano i uz sve mere bezbednosti, spuštaju se tada niz Drinu i svoj put završavaju u mestu Rogatica, 30 km nizvodno od Perućca.

Jezero je bogato ribom, a okolina ima i dosta divljači, pa se Perućac može slobodno nazvati i - rajem za lovce i ribolovce.

...........

Akumulacija

Hidroakumulacija Perućac je dobijena pregrađivanjem Drine betonskom branom dužine 461 i visine 90 metara sa akumulacijom od 340 hm vode. Tako je ceo tok Drine u jednom delu, kroz ceo Nacionalni park, prestao da bude tok i postao jezero dugo 52 km (do mosta kod Višegrada iz 16. veka, koga je Ivo Andrić opisao u svom čuvenom romanu).

Površina jezera iznosi oko 12 km² i dubine dosežu i do 70 metara. Instalisana snaga hidrocentrale je 368 MW i najveći je hidroenergetski objekat na reci Drini. Kanjonski deo uslovio je uzane delove jezera i do 50 metara.

Gradnja brana počela je 1957, a završena 1967. godine.

.........

Glas javnosti (20.9.2009)

Natura Online (7.10.2009)