SRPSKA FABRIKA LOVAČKE MUNICIJE "KRUŠIK-VALJEVO"

U korak s vremenom

krusik 1

U ovoj srpskoj fabrici trenutno se proizvodi 70 vrsta municije, od čega je jedan deo posebne namene (za vojsku i policiju), a drugi obuhvata sportsku municiju za trap i skit gađanje. U okviru proizvodnih pogona ovde postoji i ispitna stanica u kojoj, na svakih sat vremena, vrše proveru proizvedenih metaka.

Piše Slavoljub Dragišić

Učestale tvrdnje stručnjaka da će tehnološki razvoj proizvodnje lovačke municije za puške glatkih cevi (sačmarice) uticati i na proizvodnju oružja, privukle su nam pažnju. Naime, posip ili broj kuglica sitne sačme u meti bolji je kod pušaka sa većim suženjem - čokom (pun čok) dok je za krupniju sačmu ili kuglu bolji cilindar ili čoka.

Najnovija rešenja koja se primenjuju u proizvodnji lovačke municije za sačmarice te razlike svode na minimum. Ti podaci naveli su nas da posetimo srpske priozvođače, kao i da iniciramo stručnu proveru lovne municije sa našeg tržišta metodom slučajnog uzorka.

Prvo smo posetili fabriku lovačke municije u Valjevu. Pred posetu smo, uz razgovor o sopstvenim iskustvima sa municijom tog proizvođača, prelistali ruski lovački časopis koji je čak četri svoje strane posvetio "Krušiku".

krusik-2Ovo je naša najstarija fabrika. Davne 1935. godine pokrenuo ju je Nikola Stanković, prvo u Slavonskom Brodu, a potom od 1939. u Valjevu. Prilikom posete domaćin nam je bio direktor Dragan Filipović, inače dugogodišnji lovac i strelac.

Činjenica da je fabrika 1999. godine u Nato agresiji uništena, a da je zalaganjem zaposlenih za samo mesec dana obnovljena proizvodnja - vredna je pažnje.

Trenutno u ovoj fabrici se proizvodi 70 vrsta municije, od čega je jedan deo posebne namene za vojsku i policiju, a drugi obuhvata sportsku municiju za trap i skit gađanje. Ovaj proizvodni proces prati "Milan Blagojević" iz Lučana sa 12 vrsta baruta.

U okviru proizvodnih pogona ovde postoji ispitna stanica koja na svakih sat vremena vrši proveru proizvedenih metaka, čime se permanentno proverava učinak i eliminiše oscilacija balističkih svojstava.

Deo proizvodnog programa namenjenog lovcima "Krušik" izvozi i u sve republike bivše SFRJ osim Slovenije. Uz to, i italijanski proizvođači, podstaknuti ekološkim zahtevima, ali i sopstvenim istraživanjima, odlučili su se za obnavljanje proizvodnje tradicionalnog kartonskog metka pa su od "Krušika" naručili više miliona kartonskih tuljaka.

Sve to je omogućilo da se počne sa gradnjom nove fabrike u Lukavcu koja će biti opremljena još savremenijim mašinama, ispitnom stanicom i strelištem. Početak priozvodnje u toj fabrici očekuje se sredinom 2010. godine.

............

Proizvođačke muke

Da kod nas ne može bez problema govori i iskustvo iz "Krušika" koji mora za proveru i žigosanje da angažuje i plaća institut iz Mađarske jer naš zavod iz Kragujevca, zbog neusklađenosti propisa, to ne može još da radi. Uostalom, o ovome smo već pisali 5. jula.

Carina od 25 odsto na uvoz repromaterijala plus PDV onemogućavaju i snižavanje cena bez obzira na produktivnost. Ovim problemom bi i nadležni trebalo da se pozabave kako bi zaštitili domaću proizvodnju.

...........

Lepo i korisno

Direktor Dragan Filipović je ponosan na svoj proizvodni program i kvalitet koji postižu. U razgovoru kaže da je izuzetno zadovoljan jer malo ljudi ima tu sreću da su mu posao i lično zadovoljstvo povezani. Naime, on je i veliki promoter svoje firme jer u lovu i na takmičenjima u gađanju glinenih golubova koristi isključivo "Krušikovu" lovnu municiju. On poručuje našim lovcima da je, bez obzira na sve teškoće kroz koje prolaze, za uspešan lov, izuzetno važna i - dobra municija.

...........

Glas javnosti (20.9.2009)

Natura Online (7.10.2009)