ODRŽAN DEVETI LOVAČKI VIŠEBOJ "TREŠNJEVAK 2009"

Lepa tradicija druženja

viseboj tresnjevak

Pored takmičenja i druženja, cilj ovakvih manifestacija je i edukacija lovaca o kulturi držanja i nošenja oružja

Piše D. Stanojević

Na obroncima Gledićkih planina u Trešnjevaku, u subotu 10. oktobra, održan je deveti Lovački višeboj "Trešnjevak 2009", uz tradicionalno učešće 30 lovaca iz cele Srbije, kao i jedne ženska ekupa. To je, po mnogo čemu, najatraktivnije lovačko-sportsko takmičenje u organizaciji LU "Šumadija" iz Kragujevca.

Ekipu čine tri člana, koji pored spretnosti u vožnji terenskog vozila, na tri kilometara dugoj šumskim stazi, moraju da pokažu i streljačko umeće, na tri punkta postavljena duž staze.

Proveravali su lovačko umeće u gađanje leteće mete, glineni golub - disciplina "trap", koja je za mnoge najteža disciplina za postizanje dobrog rezultata, jer su i provereni lovci posle "oštre vožnje" i adrenalina koji je proradio, gubili dragocene poene. Na ovom punktu svaki član ekipe pucao je na pet golubova, a pogodak je donosio 10 poena. Ukupno je moglo da se "zaradi" 150 poena.

Nastavak vožnje dovodio je do punkta na kome se pucalo, po pet metaka iz karabina, u statičnu metu "srndać", na 50 metara, Ovde se vrednovao broj ostvarenih krugova (maksimalno 150).

Na cilju kod Lovačkog doma u Trešnjevaku čekao ih je treći punkt na kome su gađali iz kratke cevi (pištolj, revolver) u prisustvu lovaca ali i brojnih gostiju i meštana Grošnice, Trešnjevaka, Kragujevca i drugih mesta Srbije, koji su i glasno navijali, a padale su i opklade na njihove favorite.

Draž ovog takmičenja je, svakako, pored adrenalina i u praćenju oglasne table na kojoj se za posetioce upisuju rezultati postignuti na punktovima, pre nego što ekipe stignu na cilj. Tako su i gledaoci aktivno učestvali u praćenju uspešnosti ekipa na terenu.

Pomenimo da su u ovo takmičenje, po tradiciji od pre tri godine, uključene i ženske posade (ekipe). Ove godine to je bila usamljena ekipa "Đavolice", a sačinjavale su je mama Milena i ćerka Ana Antonijević iz Čestina i Milica Đusić iz Grošnice.

Milena, kao najiskusnija, kaže da je u lov ušla "preko muža" uz opasku "ako ne možeš da pobediš, pridruži mu se" uz dobacivanje prisutnih "pa ga pobedi".

Po rečima organizatora takmičenja Zorana Maksimovića (koji je uz logističku podršku iskusnih lovnih radnika "motorolama" kontrolisao sva dešavanja na stazi) cilj ovakvih manifestacija je edukacija lovaca o kulturi držanja i nošenja oružja. Svakako da je važna i njihova pravilna upotreba - oružje mora biti u rasklopljenom stanju, u futroli i u gepeku vozila. Uz to, ovakve manifestacije doprinose i preciznosti u lovu, jer lovac bolje procenjuje kada da puca, pa je manje ranjavanja i oštećenja divljači.

- Iduće godine, za jubilej 10 godina višeboja, planiramo dvodnevno druženje kao i organizovanje tribine i savetovanja o lovstvu - obećava Slobodan Đusić, član Upravnog odbora LU "Šumadija".

...........

Ostvareni rezultati

Dame su kao jedine dobile pobednički pehar, a pehari i medalje za drugo i treće mesto ostali su kod organizatora LU "Šumadija".

U konkurenciji muškaraca pobedila je ekipa LU "Dračevo" iz Guče, za šta su dobili zlatne medalje i pehar. Srebrna je ekipa LU "Ježevica"  iz Čačka, a trećeplasirana je ekipa "Čupko" iz Kragujevca.

...........

Na dva fronta

Dok se vodila borba spretnosti na stazi, majstori u pripremanju gulaša od divljači, kod Doma u Trešnjevaku, vodili su svoju "borbu" za jedno od tri mesta za koje se dobija pehar.

Žiri je imao i lep i težak zadatak da od gulaša, koji su pobeđivali na brojnim manifestacijama, izdvoji najbolji. Ipak, opredelili su da je to gulaš Milana Tucakovića iz Čestina, pobednika na brojnim smotrama. Drugoplasirani je gulaš Ivana Simovića iz Trešnjevaka, a trćeplasirani je Ivana Đukića iz Vučkovice.

...........

Glas javnosti (18.10.2009)

Natura Online (20.10.2009)