ČUVARI TRADICIJE: U LOVAČKOM UDRUŽENJU "ŠUMADIJA" U KRAGUJEVCU

Proslavljena krsna slava lovaca Sveti Jevstatije

lovacka slava

Najstarije lovačko udruženje u Srbiji "Šumadija" iz Kragujevca obeležilo je svoju krsnu slavu Svetog Jevstatija, zaštitnika lovaca

Piše D. Stanojević

Kao što su to činili od svog osnivanja 1877. godine, lovci Lovačkog udruženja  "Šumadija" iz Kragujevca su i ovog 3. oktobra, u prostorijama društva, obeležili lovačku slavu, Svetog Jevstatija (zaštitnika lovaca), a domaćin je bila sekcija "Crni vrh" i predsednik Zoran Stamenović.

Davne 1887. godine prilikom osnivanja Lovačkog udruženja (starijeg od LSS-a koji je osnovan 1896) lovci Kragujevca ustanovili su svoju krsnu slavu i sekli slavski kolač u prisustvu crkvenodostojnika i viđenijih ljudi tog grada.

Domaćin slave je uvek bila jedna od sekcija lovačkog udruženja. Ta tradicija održavala se do 1940. kada je, iz poznatih razloga, prekinuta.

Dolaskom Milosava Zimonjića za predsednika LU "Šumadija", od 2004, ova tradicija je nastavljena. Brojni lovci i prijatelji lovačkog udruženja i ovoga puta su se pridružili slavlju i slavljenicima, kao što je to oduvek i bilo.

Kolač je, po pravilima ustanovljenim u Lovačkom udruženju, za narednu godinu, preuzala sekcija "Uglješnica".

..........

Glas javnosti (11.10.2009)

Natura Online (16.10.2009)