U MLADENOVAČKOM LU "VAROVNICE" ČUVAJU PRIRODU I LOVE VEĆ 110 GODINA

Baš domaćinski

kosmaj 1

Miriše "ljuta", na šumadijsko sunce i podkosmajske voćnjake. Već posle prve, u grudima i stomaku oseti se neko blaženstvo i toplina...

Piše Stevan Banković

Dok je znatiželjna ekipa Glasa javnosti prilazila Plandištu (mesto gde se nalazi lovački dom), Kosmaj se skrivao u jesenjoj izmaglici, koju je sitna kiša bezuspešno bušila od ranog jutra. Stvoreni su svi uslovi da se u čoveku ubije svaki entuzijazam i raspoloženje.

Da će doći do totalnog preokreta moglo se zaključiti odmah po dolasku na plato lovačkog doma. Devojke odevene u narodnu nošnju, sa solju i pogačom, dočekivale su goste, kojima je predsednik LU "Varovnice" Vladislav Milojević lično poželeo dobrodošlicu.

Formirala se čitava kolona lovaca, gostiju i novinara. Dolazak čelnika LSS takođe je dao proslavi na značaju.

Ubrzo je stvorena povelika gužva, te su poslužitelji imali veliku muku da dođu do svakog gosta, kako bi mu ponudili kafu i, razume se, mučenicu (domaću ovdašnju), koja je ispečena tu negde na obroncima Kosmaja. Poslužiše i nas. Miriše "ljuta", na šumadijsko sunce i podkosmajske voćnjake. Već posle prve, u grudima i stomaku oseti se neko blaženstvo i toplina.

- Srećna Vam slava sveti Jevstatije - prozbori simpatični brka odeven u lovačko odelo nazdravljajući.

- I tebi brate - odgovoriše njegovi sagovornici u glas.

kosmaj-3

Na stolovima kraj ulaza poređane gajbe sa grožđem i baloni sa vinom, dobri domaćini poređali svoju robu, da se pohvale i počaste kolege lovce.

Zgrada lovačkog doma je priča za sebe. Napravili su je lovci, svojim radom i sretstvima uz pomoć prijatelja i donatora. Pomogao je koliko je ko mogao i, na kraju, ispade prava mala palata. Enterijer - pravi lovački. Trofeji i priznanja zatrpali zidove.

Baš tu, među trofejima u prepunoj svečanoj sali, predsednik LU Vladislav Milojević je na svečanoj akademiji besedio o istorijatu udruženja i o tome koliko su lovci doprineli očuvanju prirode. Od 56 entuzijasta, zaljubljenika u prirodu, pre 110 godina "Varovnice" su prerasle u udruženje koje sa ponosom može da se pohvali svojim dostignućima. U prilog tome govore i rezultati odstreljene divljači, naročito srneće.

Po završetku oficijalnog dela programa i dodele priznanja, svi prisutni su mogli da se počaste na svečanom ručku koji nije mogao da prođe bez čuvenog lovačkog gulaša.

Kako reče jedan naš kolega novinar "Spremili ga, da se ne postidi domaćin kad ženi sina jedinca".

Opšti utisak je da bi na ovu lovačku svetkovinu primedbu mogao da stavi samo neko zlonameran, a preporuka mladim lovcima da je lov, pre svega, druženje i čuvanje prirode i divljači.

I na kraju, uz lovački pozdrav "Dobar pogled", rastaše se lovci do nekog novog druženja.

..........

Od Afrike do Šumadije

kosmaj 2

 

Lovac Miodrag Stojanović, kojim se LU "Varovnice" sigurno mogu ponosti, jer je njihov član već 31 godinu, od 40 godina lovačkog staža.

Lovio je po celom svetu. U Africi više puta, gde je sakupio lepu zbirku trofeja. Nesebično ih je poklonio udruženju, kako kaže "da u njima uživaju i njima se ponose i  ostali lovci našeg udruženja". I nije mu bilo žao da ih pokloni bez obzira na njihovu vrednost.

.........

LU "Varovnice"

Lovačko udruženje "Varovnice" sa sedištem u Mladenovcu, gazduje lovištem ukupne površine 33.844, od čega lovne površine obuhvataju 28.321 hektara.

Udruženje ima, od godine do godine, 600 do 650 aktivnih članova.

Stalno gajene vrste divljači u lovištu "Varovnice" su srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica.

Lovište ima u funkciji sledeće lovne objekte, prema poslednje dostupnim podacima: 42 stabilne čeke, 27 čeka na drvetu, osam hranilišta za krupnu divljač, 88 hranilišta za fazane i jarebice, 15 solišta, devet pojilišta i 14 prihvatilišta za fazančiće.

Udruženje poseduje lovački dom korisne površine 100 kvadratnih metara, jedan hektar zemlje i lovačke kuće "Plandište" i "Jezerac" korisne površine 411,75 m² i 60 m².

Stručna služba ima upravnika lovišta i lovočuvare, kojima pomažu lovočuvari volonteri u sekcijama.

Lovni turizam je u razvoju, naročito letnji lov srndaća, lov prepelice i grlice kao i jesenji lov fazana.

............

Glas javnosti (11.10.2009)

Natura Online (15.10.2009)