ČITAOCI GLASA I RUBRIKE "LOV I RIBOLOV" HOĆE DA ZNAJU ŠTA SE DESILO SA RUBRIKOM "KO ZNA, ZNA"?!

Lovce interesuje - zašto?

rogovi-prvak-sveta

 

 

 

 

Poštovana redakcijo, više puta u Glasu javnosti na stranama "Lov i ribolov" išla je rubrika "Ko zna, zna"?!, u kojoj ste postavili dvadesetak pitanja i tražili odgovore od rukovodilaca Lovačkog saveza Srbije (predsednika, Upravnog odbora i generalnog sekretara). Odgovor, očigledno, niste dobili i prestali ste da ih javnim putem prozivate i opominjete...

Posle toga, čitaoci su očekivali da vaši novinari krenu u istraživanje i da od svakog pitanja napišu opširniji tekst, sakupljajući informacije i komentarišući dobijene činjenice. Umesto toga, vi ste odjednom izbacili rubriku, bez ikakvog objašnjenja. Mislim da bi teme, proistekle iz vaših zanimljivih pitanja, izazvale veliko interesovanje čitalaca među lovcima Srbije.

Pozdrav,

Miodrag, redovni čitalac vaše lovačke rubrike

........

Odgovor redakcije

Sve što dobijemo od čitalaca bilo da je to pitanje, prilog ili mišljenje, smatramo važnim jer mi, pre svega, potpuno drugačije informišemo i edukujemo lovce. Pogledajte naše tekstove o lovstvu na internet adresi www.natura.rs i procenite da li je to jurenje za senzacijama ili ozbiljan uticaj u ovoj oblasti.

Ovih dana dobijate lovačke novine za koje, samo za redakcijske usluge odlazi puno vašeg novca, pa procenite kakav je tamo izbor tekstova, aktuelnost i pozitivan uticaj.

Pitanja pod naslovom "Ko zna, zna" su dokaz naše vrhunske obaveštenosti, ali i mudrog eskiviranja "demokratskog zakona". Boljim poznavaocima je i ovakav oblik bio dovoljan, a mi smo obećali preformulaciju pitanja kako bi i ostalim čitaocima sve bilo jasnije. Preduslov da se ostvari kontinuitet je redovno čitanje, čak i čuvanje tekstova. Dve strane u nedeljnom izdanju Glasa javnosti nisu mesečni magazin, što bitno otežava pristup obradi tema, a o materijalnim resursima Redakcije da ne govorimo.

Svesni smo da će, nažalost, mnogi podaci o našem radu biti zaboravljeni ili od drugih prisvojeni. Primer su dešavanja u vezi nacrta Zakona o divljači i lovstvu, koji je prošao odbore i neposredno pred usvajanje na vladi povučen iz procedure i dorađen u korist lovaca. Biće interesantno u budućnosti slušati ko je u tome učestvovao.

Sve navedeno je razlog za privremeno odustajanje od preformulacije pitanja "Ko zna, zna", jer je vrlo važno da kampanja za nešto ne preraste samo u kampanju protiv nekog, da obelodanjivanje grešaka loših ne iskoriste gori, da u pokušaju rušenja loših pojedinaca ne srušimo i zajedničku instituciju.

Prošle nedelje u kolumni "Da se prekrstiš" postavljena su izuzetna pitanja koja sadrže elemente za razotkrivanje ozbiljnih zloupotreba. U cilju pojašnjenja, podsećamo da smo prvi, 19. jula, objavili tekst kako je 14. jula odstreljen srndać - mogući svetski prvak. Prvi smo imali i sva ostala saznanja, pa o ovome nismo dalje pisali.

Sada je u LSS stiglo pismo direktora stručne službe CIC Kai Vulšilda sa zahtevom za odlaganje merenja ovog trofeja koji je navodno odstreljen u Ruskom Krsturu i koji je mogući svetski prvak, dok se ne utvrdi da li je trofej možda iz ograde i da li je nastao prirodnim putem ili je produkt uticaja čoveka.

Trofeji, inače, mogu biti iz otvorenog lovišta ili ograde, a u ogradi mogu biti i produkt direktne manipulacije od strane čoveka namernom povredom i hormonima.

Ukoliko se utvrde nepravilnosti, može doći do isključenja iz lovačke organizacije, oduzimanja lovišta, krivične odgovornosti...

Već sada je evidentan međunarodni incident (drugi) predsednika vojvođanskih lovaca Miloša Beukovića, koji je mimo protokola obavestio kancelariju CIC o ovom trofeju, tražeći ubrzano ocenjivanje sa ciljem promocije vojvođanskog lovstva.

Na kraju molimo da shvatite da se, u ovom trenutku, u Srbiji ne sme jasnije srpski pisati.

.........

Poštovani čitaoci,

Pitajte nas, obaveštavajte o svojim manifestacijama, šaljite priloge. Fabrika municije "Krušik" iz Valjeva i "Snajper" iz Beograda su nam poslali svoje proizvode kojima ćemo nagrađivati saradnike.

Slavoljub Dragišić

...........

Glas javnosti (1.11.2009)

Natura Online (2.11.2009)