RECEPTI LOVAČKE KUHINJE

Čorba od pernate divljači

lov-corba-od-pernate-divljaci

Za ovu čorbu se koriste starije ptice ili one ružno prostreljene koje ne mogu da se peku. Sasvim dobro će za nju ići fazan, divlja patka pa i divlja guska...

Glas javnosti

 

Potrebne namirnice:

  • 1 fazan (ili divlja patka ili divlja guska)
  • 500 g goveđih ili telećih kostiju
  • 1 crni luk
  • 1 karanfilić (klinčić)
  • 1 čen belog luka
  • 8-10 zrna bibera
  • 100 g pečuraka
  • 250 g zelenila za supu
  • pola čaše crnog vina
  • pola čaše kisele pavlake
  • 30 g putera
  • 30 g brašna
  • pola limuna
  • malo mlevenog muskatovog oraha
  • 1 kašika seckanog svežeg peršunovog lista
  • 1-2 zemičke.

Priprema:

Očišćenog fazana oprati i podeliti na porcije (ovde bez marinade). Oprane goveđe kosti složiti na dno srednje velike šerpe, sipati 2-2,5 litre vode pa kad proključa staviti meso.

Kad voda ponovo proključa smanjiti vatru i dodati crni luk koji je našpikovan karanfilićem (klinčić), kao i beli luk i biber. Staviti očišćenu i isečenu na kolutove zelen i isečene pečurke. Kuvati na tihoj vatri toliko dugo dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.

Skinuti masnoću sa površine čorbe (penu), a čistu supu kutlačom pažljivo presuti u drugi sud, da se ne zamuti. Meso odvojiti od kostiju i samleti ga na mašini za meso tri puta! Meso propržiti na puteru da dobije braon boju, dodati brašno, razrediti supom i zatim sipatu u svu supu u loncu.

Dodati pavlaku i malo muskatnog oraha i sačekati da proključa. Na kraju dodati so, limunov sok i iseckan peršunov list. Na puteru propržiti zemičke isečene na kockice.

Sipati čorbu i dodati pržene kockice...

Prijatno.

........

Glas javnosti (8.3.2009)

Natura Online (7.6.2009)