subota, avgust 08, 2020

 

SVE ŠTO DRUGI NISU SMELI DA OBJAVE O LOVSTVU

Imovina lovaca na vetrometini

Neophodno je sačuvati imovinu lovaca od lokalnih kriminalaca koji bi mogli, uz pomoć činilaca lokalne samouprave, da je čerupaju, kao što se često radi sa državnom, a potom zaposlene iz Lovačkog saveza Srbije poslati u obilazak lovačkih organizacija i edukaciju...

Piše Slavoljub Dragišić

 

Na nedavno održanom Prvom međunarodnom sajmu lova i ribolova u Kragujevcu kratko sam razgovarao sa predstavnikom jedne firme za izradu lovačke opreme, koji je često u kontaktima sa poznatim evropskim lovnim radnicima i funkcionerima. U tim kontaktima preovladava razočaranost suseda stanjem u LSS i kadrovima koji pokušavaju da ga vode.

Počelo je incidentnim ponašanjem naših predstavnika na međunarodnim skupovima, pa nezakonitim delovanjem bivšeg rukovodstva i sve češćim kuloarskim komentarisanjem novog predsednika, a posebno sekretara, što je evidentno urušilo 110 godina tradicije srpske lovačke organizacije.

Sa druge strane dobijam informaciju od naših lovnih radnika da država ne reaguje na pokušaje iz LSS da se razmotre amandmani na nov zakon koji treba da zaštite lovačku imovinu.

U takvoj situaciji, zamenom teza, okrivljuju nas da smo razotkrivanjem kriminala urušili kredibilitet LSS, umesto da razmotre poruke koje im upućujemo svake nedelje sa ovih strana.

Već smo predložili u broju od 12. aprila u kolumni "Ipak nas čitaju" da se okupe poslanici-lovci i lobira za amandmane koji će u novom zakonu zaštiti imovinu lovaca. Nažalost, čelni ljudi LSS slušaju samo svoje savetnike, putuju, ignorišu realnost.

Umesto takvog ponašanja bilo bi korisnije, uz predloženo, napraviti i dobar koncept ukoliko zakonska rešenja ostanu kako su predložena, a potom zaposlene iz LSS poslati u obilazak lovačkih organizacija i edukaciju.

Neophodno je sačuvati imovinu lovaca od lokalnih kriminalaca koji bi mogli, uz pomoć činilaca lokalne samouprave, da je čerupaju, kao što se često radi sa državnom.

Verujemo da je rukovodstvu LSS teško da prizna da je naš tim trenutno bliži rešenjima, ali od njihove molbe za zajedničko delovanje mnogo toga zavisi.

.........

Glas javnosti (7.6.2009)

Natura Online (8.6.2009)