subota, avgust 08, 2020

 

SVE ŠTO DRUGI NISU SMELI DA OBJAVE O LOVSTVU

Trn u oku

Drugačije bi sve izgledalo kada bi sekretar LSS bio volonter, kada bi se rešilo nezakonito postojanje stručne službe... Sposobnom čoveku su četiri godine dovoljne da nešto uradi, a i poštenom je toliko odricanja i volonterskog rada, više nego dovoljno. Onim drugima je i četrdeset godina na funkciji - malo.

Piše Slavoljub Dragišić

 

U petak 15. maja, po otvaranju Prvog međunarodnog sajma lova i ribolova u Kragujevcu, telefoni su mi se usijali. Zovu i sa besom i psovkama saopštavaju da je na štandu Lovačkog saveza Srbije najeksponiraniji bio bivši sekretar kome, po očekivanju lovaca, treba da se sudi.

Mislim da treba, a treba i sa posla da se izbaci i još mnogo toga, ali dok se to ne desi, on je zaposlen u LSS.

Pitanje je zašto ga novi sekretar Irmenji, koji je i šef stručne službe, šalje na mesta gde se okuplja toliki broj ljudi. Valjda tako zabija trn u oko šumadijskim lovcima da ne vide: koga je sve Irmenjijeva privatna firma prevarila, kako je za 75 dana mandata već pet puta službeno putovao u inostranstvo ili kako novi predsednik Popović favorizuje lovce Vojvodine i beogradske lovne oblasti.

Nisu oni krivi što su takvi. Krivi smo svi mi i Statut LSS koji takvima daje šansu.

Statut treba da se menja, a osnovana je i komisija, koja će pravdajući se očekivanom promenom republičkog zakona, pa samim tim i Statuta, za predstojeću Skupštinu pripremiti samo šminku. Funkcija predsednika Skupštine i predsednika Upravnog odbora će biti razdvojene, a sve ostalo po starom ili možda gore, jer u Srbiji uvek može i gore.

Drugačije bi sve izgledalo kada bi sekretar LSS bio volonter, kada bi se rešilo nezakonito postojanje stručne službe, kada bi se rešilo nestatutarno postojanje lovnih oblasti, kada bi mandat bio dve plus dve godine, pa posle pet godina bez prava na funkcije u LSS.

Sposobnom čoveku su četiri godine dovoljne da nešto uradi, a i poštenom je toliko odricanja i volonterskog rada, više nego dovoljno.

Onim drugima je i četrdeset godina na funkciji - malo.

..........

Glas javnosti (31.5.2009) 

Natura Online (1.6.2009)