SVE ŠTO DRUGI NISU SMELI DA OBJAVE O LOVSTVU

Dokle tako?

trofejni-list-za-vepra-2

Lovočuvar uz pomoć vižle i špringel španijela isteruje fazane uz kanonadu "lovaca". Gepeci su napunjeni, gosti ispraćeni, a direktor fazanerije mi je objasnio da će ovo što sam gledao podići cenu i moje kupovine. Mora tako, reče mi promuklim glasom, što od bolesti koja se nazirala, što zbog knedle u grlu. Tako je bilo onda, a sada?...

Piše Slavoljub Dragišić

 

Sve se dešavalo pre mnogo godina. Svratio sam u Saveznu upravu carina i bio svedok kada su lovačke puške privremeno oduzete u carinskom postupku iz depoa prenošene u gepek automobila tadašnjeg direktora Z. P. (ovo sa inicijalima je zbog mogućnosti da je u večnim lovištima).

Nekoliko dana kasnije odlazim u fazaneriju PKB u Padinskoj Skeli da ugovorim kupovinu fazana. Dočekao me je direktor D. D. Razgledam tri ogromne volijere, između dve table niskog gustog rastinja krećući se popločanim stazama, dok radnici ispuštaju fazane koji se odmah skrivaju u čestaru.

Uskoro su stigli "gosti" na čelu sa S. D. jednim od poslednjih posleratnih "veličina". U sviti je i pomenuti direktor Carine.

Lovočuvar uz pomoć vižle i špringel španijela isteruje fazane uz kanonadu "lovaca". Gepeci su napunjeni, gosti ispraćeni, a direktor fazanerije mi je objasnio da će ovo što sam gledao podići cenu i moje kupovine. Mora tako, reče mi promuklim glasom, što od bolesti koja se nazirala, što zbog knedle u grlu.

Tako je bilo onda, a trofejni list za vepra koga je bez plaćanja u komercijalnom lovištu odstrelio Arsen Kurjački govori kako je sada.

.........

Glas javnosti (6.12. 2009)

Natura Online (7.12.2009)