SVE ŠTO DRUGI NISU SMELI DA OBJAVE O LOVSTVU

Naši zakoni za Evropu

Ukoliko ste lovac i ljubitelj oružja, u ovom trenutku možete samo da se molite Bogu, jer oružje vam mogu oduzeti i ako je na vas pokušan atentat, ako vam nađu eksploziv ispod auta, ako odbijete udvaranje komšijine žene (ili komšije - odskora je i to zakonom obuhvaćeno). Trenutno, dakle, ne može i cela pozadina i oružje na broju...

Piše Slavoljub Dragišić

 

Pre neki dan sam posle sastanka sa jednim funkcionerom pešice (dobro ste pročitali) došao do druge zgrade u Nemanjinoj ulici. Usput smo pričali na način na koji nije preporučljivo pričati u kabinetima. Čovek nije naivan, čim je na tom položaju, ali kaže da mu zakoni i propisi u priličnoj meri onemogućavaju promene u njegovom resoru.

Verujem, jer znam da se zakoni sve češće prave radi zadovoljenja zahteva jednog čoveka i jedne stranke, tajkunskih potreba ili obezbeđivanja trenutnih interesa.

Dodatni problem čini diskreciono pravo, u zavisnosti od toga ko ga poseduje i prema kome se sprovodi.

Zakon o oružju i municiji bio je jedna od tema prošle nedelje i upravo u vreme čitanja po povratku iz lova, desio se incident: lovočuvar je u stanju labilnosti, potpomognut alkoholom, pucao u pravcu svog tehničkog sekretara sa kojim je bio u kontroli lovišta.

Prošlo je bez povreda, ali priča tek počinje.

Sve se desilo u gradu iz kojeg je krenuo obračun sa lovačkom mafijom, a opštinski tužilac koji je pre nekoliko godina izuzet iz predmeta kriminala u lovstvu olako prihvata tvrdnju lovočuvara da je sekretar sve inscenirao. Sekretara je spaslo samo to što je kod sebe imao pušku kalibra 16, a na licu mesta su nađeni dokazi o korišćenju puške kalibra 12 koju je nosio lovočuvar.

Kako god, obojici je oduzeto svo oružje, a lovočuvar je uveče pušten iz pritvora. Ujutru je Lovački dom zatečen provaljen, a u vratima kancelarije sekretara zabijen nož.

Dakle, ukoliko ste lovac i ljubitelj oružja, u ovom trenutku možete samo da se molite Bogu, jer oružje vam mogu oduzeti i ako je na vas pokušan atentat, ako vam nađu eksploziv ispod auta, ako odbijete udvaranje komšijine žene (ili komšije-odskora je i to zakonom obuhvaćeno).

Trenutno ne može i cela pozadina i oružje na broju.

.........

Glas javnosti (1.11.2009)

Natura Online (2.11.2009)