SVE ŠTO DRUGI NISU SMELI DA OBJAVE O LOVSTVU

Lovci malo znaju

Na početku predsednik LSS-a Zoran Popović napisa: "...lovci znaju...". Ono malo što lovci znaju, uglavnom, dobijaju nedeljom u Glasu javnosti ili u kuloarima, a mi omeđeni materijalnim resursima i zakonom, za sada ovoliko. Zato, poštovane kolege lovci, ono što znate o stanju u lovstvu Srbije nameće potrebu za vašim radikalnijim potezima ili će vam uskoro ostati mogućnost da se žalite - samo Deda Mrazu.

Piše Slavoljub Dragišić

 

Ovih dana nas zatrpavaju optimističkim porukama koje, gotovo po pravilu, ne analiziramo, jer nova je godina, zaboga.

U novogodišnjoj poruci predsednika Lovačkog saveza Srbije (LSS) Zorana Popovića objavljenoj u drugom broju Lovca stoji: "Lovci sve znaju i o svemu su obavešteni u Lovačkim novinama, biltenu LSS ili Lovcu". Znači li to da su i navodi Lovačkih novina od 6. oktobra 2009. (sajamsko izdanje) tačni?

Da li to znači da se Popović slaže "da nije dorastao igri koju igra" kako stoji u tekstu, kao i svemu napisanom o Ferencu Irmenjiju, Milošu Beukoviću, Svetislavu Stojanoviću, Jaroslavu Papu, Sveti Madžareviću, Jeremiji Trifunoviću i Stanislavi Ivanov. Znamo da će odgovor biti da se to Bata Nešić iz Lovačkih novina ponaša kao ostavljena ljubavnica i biće tužen, ali lovce interesuje više od toga.

Koliko juče, a pošto je raskinuta saradnja sa Lovačkim novinama, doneta je odluka da tekstove (često bajate) za Lovac, koji se inače plaćaju Jeremiji Trifunoviću 5.000 evra po broju, prvo prođu uređivački odbor LSS na čelu sa Svetom Madžarevićem. Ova odluka nije ispoštovana, te se Madžarević pobunio, a Trifunović izneo neke optužbe i sve je ipak "leglo". Jeremija je štampao šta je hteo, a od Svete je otkupljeno (lovačkim novcem) 300 knjiga "Lovački kalendar" koje će se poklanjati delegatima i gostima na Skupštini LSS 27. decembra.

Davno sam zauzeo stav o Jeremiji Trifunoviću kada mi je ponudio saradnju u njegovom Loristu poklanjajući mi broj na čijoj je naslovnoj strani bio Zoran Živojinović. Zahvalio sam, jer naslovnica govori mnogo, a statistika o sličnom pristupu u časopisu Lovac takođe. Naime, samo u drugom broju ima šest fotografija aktuelnog predsednika LSS i dva sekretara uz obilje tekstova iz Lorista i sa Internet foruma.

Na početku predsednik Popović napisa: "...lovci znaju...". Ono malo što lovci znaju, uglavnom, dobijaju nedeljom u Glasu javnosti ili u kuloarima, a mi omeđeni materijalnim resursima i zakonom, za sada ovoliko.

Poštovane kolege lovci i ono što znate o stanju u lovstvu Srbije nameće potrebu za vašim radikalnijim potezima ili će vam uskoro ostati mogućnost da se žalite samo Deda Mrazu.

.........

Glas javnosti (27.12.2009)

Natura Online (28.12.2009)