U KRAGUJEVCU 29. APRILA OSNOVAN LOVAČKI SAVEZ CENTRALNE SRBIJE

25.000 srpskih lovaca u potrazi za promenama

osnivanje-novog-lscs

I pored nedoumica koju će teritoriju novoosnovani lovački savez pokrivati i sa kojim kadrom će izuzetno loše stanje u srpskom lovstvu biti popravljeno, izgleda da deo odluke o osnivanju te organizacije deluje ohrabrujuće. Na primer, plate zaposlenih u novom savezu biće kao i one u prosveti ili zdravstvu, što znači od 50.000 do 60.000 dinara za šumarskog inženjera, a ne kao do sada - 150.000 dinara za kafe-kuvaricu u Lovačkom savezu Srbije!

Piše Slavoljub Dragišić

Serijal tekstova dnevnog lista "Kurir" pod zajedničkim naslovom "Lovačka mafija" razotkrio je neverovatne zloupotrebe i krađe u lovačkoj organizaciji, ali i upozorio na potrebu da se proveri rad kinologa, golubara i drugih.

Do sada je, kao što je poznato, postojao samo Lovački savez Srbije čiji članovi su LS Vojvodine i LS Kosova i Metohije i svi ostali lovci pojedinačno. Jer, izuzev pokrajinskih saveza i nacionalnog nije postojalo - ništa drugo.

Lovci Srbije bez pokrajina nisu imali svoj savez ali u finasiranju to je izgledalo drugačije: Vojvođani (26.000 članova) su uplatili za prošlu godinu 100.000 evra, a lovci sa područja Kosmeta (411 članova) - ništa. Beograd, sa svojih 6.000 članova, uplatio je 60.000 evra, a ostali lovci Srbije (50.000 članova) - 500.000 evra. Međutim, ovi potonji lovci, sa pola miliona evra u finasiranju nacionalnog saveza, o malo čemu su odlučivali. "Nož i pogača" bili su u rukama Vojvođana i Beograđana, a Kosovari su čak dali i - potpredsednika LSS.

Loše informisanje i sveukupna situacija uticali su da lovci tek sada reaguju i da se predstavnici 25.000 članova okupe 29. aprila u Kragujevcu radi osnivanja Lovačkog saveza Centralne Srbije.

Svojim prisustvom skup su podržali gosti iz resornog ministarstva, gradske vlasti i Srbijašuma. Sala je bila prepuna jer je došlo i mnogo lovaca koji imaju problema u lokalnim lovačkim udruženjima, a gde i dalje cvetaju zloupotrebe. Oni su želeli da provere na kojim će principima biti osnovan novi savez i da li mogu da se nadaju pomoći u rešavanju nagomilanih problema. Ali, strah da će ih predstavljati isti ljudi bio je - opravdan.

Na kragujevačkom skupu lovaca zajednički je utvrđena potreba reorganizacije tako da Vojvodina ima svoj savez, KiM svoj i Srbija svoj, a da u Beogradu postoji Savez saveza kao krovna organizacija. Za predstavnika novog saveza do izborne skupštine, koja će se održati za najviše 60 dana, jednoglasno je izabran Tomica Radosavljević.

Međutim, pred zainteresovanim lovcima ostala je nedoumica koju će teritoriju novoosnovani savez pokrivati i sa kojim kadrom će izuzetno loše stanje u lovstvu biti popravljeno. Ipak, deo odluke o osnivanju nove lovačke organizacije deluje ohrabrujuće jer će, na primer, plate zaposlenih u ovom savezu biti kao one u prosveti ili zdravstvu, što znači od 50.000 do 60.000 dinara za šumarskog inženjera, a ne kao do sada - 150.000 dinara za kafe-kuvaricu u Lovačkom savezu Srbije!

.........

Natura Online (8.5.2011)