Green Fest obora rekorde posećenosti: Zelena kultura osvaja Beograd

greenfest03_2013

Trećeg dana Međunarodnog festivala zelene kulture publika će imati priliku da vidi filmove "Crna riba" (Velika sala od 20:00) o zloupotrebi najvećih stanovnika mora - kitova ubica, u zabavne svrhe, kao i reprizu filma "GMO OMG" (Velika sala od 17:30) o genetski modifikovanim organizmima, sa kojim je otvoren ovogodišnji festival...

Piše Vladan Šćekić, Centar za unapređenje životne sredine / Foto: D. Marinović

Pre poslednje projekcije filma, biće održana svečana ceremonija dodele nagrada za najbolje filmove pristigle na međunarodni konkurs za kratki i amaterski film. Pored nagrada festivala, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda će dodeliti specijalnu nagradu za najbolji amaterski film, dok će kompanija Vip mobile dodeliti nagradu za najbolji film snimljen mobilnim telefonom sa konkursa "Pronađi inspiraciju za ekomotivaciju".

U petak 15.11, posetioci će moći da čuju predavanje na temu "Kako napraviti ekološku kuću?" (Sala Amerikana od 16:00), ali i da pored revijalnih filmova, pogledaju projekcije takmičarskih filmova u kategoriji kratkog i amaterskog filma (Sala Amerikana od 18:15).

Drugog dana festivala, više od sto ljudi je učestvovalo na panel-diskusiji o odnosu medija i životne sredine, dok je potpuno puna sala Doma omladine Beograda ispratila filmove "Bačeni u đubre", sa oskarovcem Džeremi Ajronsom u glavnoj ulozi, i "Prepuštanje", film švedskog reditelja Stefana Jarla.

Prema svim pokazateljima, ovogodišnji Green Fest će sa sigurnošću oboriti sve rekorde posećenosti iz prethodnih godina.

Organizatori festivala pozivaju sve posetioce da se uključe u akciju "Moj komšija bez krova" i da doniraju korišćenu garderobu, koja će biti podeljena našim komšijama – beskućnicima pre nastupajuće zime.

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture Green Fest se održava uz pomoć Grada Beograda Sekretarijata za zaštitu životne sredine i kompanije Vip mobile i podršku kompanija Lenovo i Canon, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

........

PANEL DISKUSIJA

Mediji i životna sredina

greenfest4_2013

Tekst i fotografija Dušan Marinović

U sali Amerikana Doma omladine u Beogradu, drugog dana Green Festa, održana je zanimljiva i veoma posećena panel diskusija posvećena našim medijima i njihovom tretmanu životne sredine. Kako je istaknuto, ova problematika očigledno nije među prioritetima medijskih kuća u Srbiji iako je poznato da je njen značaj sve veći.

Učesnici diskusije Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Beta, Igor Rill, urednik Nacionalne Geografije Srbija, Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija u Centru za promociju nauke i Duška Dimović, direktorka programa u Srbiji Svetskog fonda za prirodu, saglasni su da u nas još ne postoje dovoljno specijalizovani novinari za ovu problematiku, ali i da mediji i javnost mogu i moraju da budu pokretači društvenih promena pa i u ovoj važnoj oblasti od koje zavisi budućnost svih nas.

Da bi zaštita životne sredine postala stalna tema u našim medijima, umesto što se njeno praćenje u nas svodi, uglavnom, na akcidentne situacije, potrebna je dodatna edukacija medija i najšire javnosti, kao i skepticističko-ispitivački duh novinara umesto onog podaničkog - bio je jedan od zaključaka ove korisne panel diskusije na Green Festu.  

Natura Online (15.11.2013)