Srpski novinari i urednici u Mađarskoj: seminar o zaštiti životne sredine u Sentandreji

Seminar o zaštiti životne sredine u Sentandreji za novinare iz Srbije

Tokom tri dana seminara, treninga, obuke i druženja sa svetskim stručnjacima u Mađarskoj, koji je organizovao Regionalni centar za životnu sredinu Srbija (REC), a potpomogao švedski SENSE, novinari i urednici srpskih medija imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa najaktuelnijim temama i problemima zaštite životne sredine u centralnoj i istočnoj Evropi. Internacionalni i stručni sastav predavača u Sentandreji i Budimpešti bio je istovremeno i garancija da će sve pokazano i rečeno na treningu biti i te kako na spisku aktuelnih tema o kojima će se, veoma brzo, pisati i polemisati i u našim medijima...

Tekst i fotografije: Dušan Marinović, urednik Nature Online

Od 10. do 12. novembra 2013. u poseti Sentandreji i Budimpešti, odnosno na seminaru posvećenom zaštiti životne sredine, bilo je dvadesetak novinara i urednika srpskih medija koji se bave ovom problematikom u najširem smislu te reči.

Dobrodošlicu u modernom REC centru u Sentandreji gostima je poželela gospođa Marta Szigeti Bonifert, izvršni direktor REC-a, koja je novinarima potom govorila o globalnim problemima u zaštiti životne sredine.

O održivom razvoju i prilagođenosti u ovoj oblasti govorio je Janos Zlinszky, direktor REC-ove Akadamije za održivi razvoј da bi, na kraju prvog radnog dana, bila organizovana simulacija igre na ovu temu u kojoj je učestvovalo nekoliko ad hoc formiranih grupa sačinjenih od naših novinara.

Koliko su veliki problemi u zaštiti životne sredine?

Osim što je imala svoj "takmičarski" karakter igra je podstakla novinare i na razmišljanje kuda sve može da odvede suluda trka za profitom i, naravno, kako toj pogubnoj kapital-logici, koja temeljno ugrožava dalji opstanak Planete, možemo stati na put. Da sve protekne u fer atmosferi našim novinarima pomogli su, tokom igre, stručni predavači i konsultanti Attila Kralik i Orsolya Ujj.

Narednog dana u Centru REC-a novinarima su govorile Zsuzsa Ivanyi i Јovanka Ignjatović, obe iskusni eksperti u svojim oblastima. Gospođa Ivanji je imala zapaženu prezentaciju o izazovima klimatskih promena, a gospođa Ignjatović je govorila o upravljanju vodama.

O regionalnim ekološkim pitanjima i izazovima, ali i o obrazovanju kada je reč o zaštiti životne sredine, prezentacije su imali Jerome Simpson i Kliment Mindjov, viši eksperti REC-a.

Simpson je govorio o problemima zagađanja u urbanim sredinama zbog velikog i gustog saobraćaja kao i o načinima kako da se oni prevaziđu putem tzv. "zelenog saobraćaja". Mindjov je skrenuo pažnju na nužnost obrazovanja ne samo stručne već i najšire javnosti kako bi se ekološki problemi predupredili ali i rešavali na adekvatniji način. Viši ekspert REC-a, Cvetelina Borisova-Filipova, govorila je o participativnom upravljanju u ovo oblasti.

Zapaženu prezentaciju na seminaru u Sentandreji imao je Nathan Johnson, urednik Green-Horizon Online portala, koji je govorio o "zelenom novinarstvu". Tom prilikom on je izneo veoma zanimljive podatke o tome zašto ova značajna oblast žurnalizma, koja je bavi zaštitom životne sredine u regionu i šire, još nije doživela svoju pravu afirmaciju i društveno priznanje.

Svoje "konferencije za štampu", odnosno predstavljanja, imali su i naši ljudi. O svom zanimljivom projektu "Zvuk ptica" govorili su na seminaru Јasna i Vlatko Јovićević, a svoju prezentaciju je imao i Dejan Zagorac (ispred Mladih istraživača Srbije) koji je prisutnima predstavio projekat "Sve za održivi razvoj zaštićenih područja - uključi se, integriši i intenziviraj".

Ispred našeg REC-a, o drugih šest proјekata podržanih od strane SENSE programa, govorila je Ivana Tomašević. Ona je naglasila da će i ubuduće ove organizacije raditi na pospešivanju domaćih projekata koji treba da doprinesu zaštiti životne sredine u centralnoj i istočnoj Evropi.

Ispred Organike, savremene fabrike za prečišćavanje i reciklažu otpadnih voda u Budimpešti

Domaćini Daniel Biro i Zsolt Bauer zatim su novinare iz Srbije odveli u posetu i razgledanje Organike, savremene fabrike za prečišćavanje i reciklažu otpadnih voda u Budimpešti.

U fabrici Organika, kraj Budimpešte, i biljkama se recikliraju otpadne vode 

Kako smo tamo saznali i videli, Organika je globalni provaјder inovativnih rešenja za tretman i reciklažu otpadnih voda. Za protekle dve deceniјe Organika јe razvila јedinstven pristup koјi omogućava da se izazovi otpadnih voda, pogotovu u velikim urbanim sredinama, rešavaju na vrlo ekonomičan i efikasan način. Kako su ljubazni domaćini naglasili danas je Organika svetski lider u sferi reciklaže otpadnih voda i FBAS-tehnologiјi o čemu govore i desetine njihovih operativnih referenci širom sveta.

Tek trećeg dana svog boravka u Mađarskoj, novinari iz Srbije su, pred polazak za Budimpeštu, a potom i za Beograd (zbog veoma gustog programa seminara), stigli da vide i Sentandreju, mali gradić pored Dunava, u kojem je, početkom 18. veka, posle Velike seobe, živelo čak 80 odsto Srba. O tome i tim davnim vremenima i danas govore tamošnje pravoslavne crkve i brojni srpski kulturno-istorijski spomenici.

Na kraju ove upečatljive, edukativne, korisne i lepe posete susedima i seminara, novinare iz Srbije primio je u Ministarstvu ruralnog razvoja Republike Mađarske u Budimpešti, državni sekretar dr Zoltan Illes sa saradnicima. 

U Ministarstvu ruralnog razvoja Republike Mađarske državni sekretar dr Zoltan Illes sa novinarima i urednicima iz Srbije

U nadahnutom govoru dr Zoltan Illes je potvdio da je zaštita životne sredine globalni a ne lokalni problem i da stoga na njemu moramo zajedno da radimo, bez obzira sa koje strane granice bili. Jer, kako je naglašeno, priroda je jedna i ona ne poznaje nikakve granice. Upravo zato je i moramo zaštiti od nas samih ali i svih onih kojima je profit iznad njenog očuvanja i održanja. U toj bici za zdraviju životnu sredinu i promenu svesti svih nas uloga novinara i medija morala bi da bude mnogo izraženija i prisutnija - rekao je dr Illes.

Seminar u Sentandreji je u organizacionom, informativnom i edukativnom smislu, opšte je mišljenje, u potpunosti odgovorio svom zadatku i cilju. Zato se i nadamo da će naši novinari, specijlizovani za oblast zaštite životne sredine, u narednom periodu, a posle ovog sjajnog i inspirativnog treninga, imati zaista o čemu da pišu. I naravno - polemišu.

Hvala REC-u i SENSE-u.

Hvala Ivani Tomašević, Jasmini Marinković i svima koji su doprineli da u Sentandreji i Budimpešti naučimo nešto novo.

Natura Online (17.11.2013)