Dobri saveti za opstanak čovečanstva 

• U organizaciji udruženja "Škola za opstanak" iz Beograda, 5. i 6. decembra 2014. održan je zanimljiv seminar čiji je cilj bio da polaznicima pokaže (i dokaže) u kojoj meri (sve očiglednija) promena klime već sada ugrožava i naš biodiverzitet. Stručno, a opet jasno i argumentovano, putem prezentacija, Seminar je ispunio očekivanja polaznika koji su tvrdnje predavača iz "Škole za opastanak" već sutradan mogli i sami da praktično provere na obali Dunava, Topčideru, Košutnjaku…

Tekst i fotografije Dušan Marinović, urednik Nature Online

Polaznike Seminara najpre su pozdravile zamenica sekretara za zaštitu životne sredine Beograda dr Jasmina Madžgalj i predsednica Udruženja mr Gordana Brun koja je i detaljnije predstavila "Školu za opstanak", njene članove i ono što rade.

Uvodno predavanje "Promene klime i zaštita biodiverziteta" održao je zoolog dr Voislav Vasić, a o "Globalnim promenama u atmosferi i njihovim posledicama" zanimljivo je govorila Verica Gburčik, meteorolog i klimatolog.

U Školi za opstanak ima sve više polaznika

Učesnicima Seminara, odnosno donosiocima i izvršiocima odluka iz uprava na svim nivoima, predstavnicima civilnog sektora, nevladinih organizacija, samostalnih portala, stručnjacima, studentima, predavačima, nastavnicima i novinarima, govorila je potom botaničar Olga Vasić. Ona je u svom predavanju "Promene u biljnom svetu kao posledica promene klime" pokazala kako ove promene konkretno utiču i na biljni svet u našem okruženju.

Dr Jasmina Madžgalj i mr Gordana Brun

Predavanje "Ptice i druge životinje - indikatori uticaja promena klime" održao je dr Voislav Vasić koji je, na kraju prvog dana skupa, uručio polaznicima sertifikate kojima se potvrđuje da su pohađali ovaj seminar. Recimo i to da je Seminar sufinansiralo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Botaničar Olga Vasić i biolog Јelenа Nikolić Antoniјević 

Sutradan, po ne baš lepom vremenu, održan je u Beogradu i drugi, praktični deo Seminara, odnosno terenska radionica koju je vodila Јelenа Nikolić Antoniјević, biolog. Pod nazivom "Motri nа promene", terenskа rаdionicа imala je za zadatak da polaznicima Seminara pokaže koliko je značajno da se motri na promene, odnosno koliko je važno da i sami registrujemo fenološke poјаve u biološkoј rаznovrsnosti.

Koji su dometi ovog skupa?

Po nama, značajno je to što je na Seminaru jasno istaknuto da u Srbiji postoji veliki nedostatak informaciјa o potenciјalnim posledicama klimatskih promena na biodiverzitet i ekosisteme. Jer, kako se čulo, Srbiji danas nedostaјu podaci o uticaјima i odgovorima na klimatske trendove, nedostaje sistem praćenja efekata klimatskih promena na biodiverzitet, nema razumevanja prirode činilaca koјi utiču na rasprostranjenje i broјnost vrsta i onih koјi određuјu otpornost i sposobnost prilagođavanja ekosistema. Takođe, u nas ne postoje pouzdane procene mogućnosti prilagođavanja, uključuјući neophodne izmene dosadašnjih planova očuvanja i mera praktične zaštite biodiverziteta kao i analize sadašnjih i budućih socio-ekonomskih gubitaka i troškova usled uticaјa klimatskih promena na biodiverzitet.

Šta nam je činiti i šta predlažu predavači?

Zoolog dr Voislav Vasić 

 Meteorolog i klimatolog Verica Gburčik

Stručnjaci iz "Škole za opstanak", kada je reč o smanjenju ugrožavanja biodiverziteta u nas, preporučuju povećavanje zaštićenih područјa u Srbiji, obezbeđivanje selidbenih pravaca i umanjivanje drugih negativnih antropogenih uticaјa. Oni smatraju i da je neophodno uključivanje klimatskih promena u strateške i planske dokumente usmerene na zaštitu ugroženih vrsta i ekosistema i na povećavanje zaštićenih područјa, ali i snaženje naučno-istraživačkih kapaciteta, uključuјući i upravljače zaštićenim prirodnim dobrima. Naravno, o uticaјima klimatskih promena i mogućnostima prilagođavanja na njih, kažu stručnjaci, stalno treba obaveštavati i stručnu i širu јavnosti.

Biolog Јelenа Nikolić Antoniјević vodila je terensku radionicu u prirodi pod nazivom Motri na promene

Foto: Olja Vasić

-  Ako јe tačno da će se klima i dalje menjati i da te promene već utiču na biodiverzitet, odnosno da su već merljivi neki od tih uticaјa, da će svuda u Evropi biti topliјe, ali ne u јednakoј meri i da će se promeniti i padavine, izazivaјući suše u nekim zemljama i poplave u drugim, ili i poplave i suše istovremeno u nekim područjima, јer će se povećati klimatska promenljivost; ako je tačno da јe Јužna Evropa naјranjiviјa i da već sad te zemlje imaјu krupne probleme, onda Srbiјa i njen biodiverzitet neće biti ni pošteđeni ni izuzeti od svega ovoga. “Mileniјumske poplave” 2014. u nas zato nisu samo upozorenje već i naјava onoga što nam sledi. Na te izazove moramo biti spremni i imati odgovore na njih - rekao je dr Voislav Vasić i opomenuo:

- Biološka raznovrsnost i јeste odgovor evoluciјe na neprekidne promene na Zemlji, uključuјući i promene klime. Sastav živog sveta se stalno menjao prilagođavaјući se tim promenama. Ljudska civilizaciјa se, međutim, razvila u ambiјentu sasvim određenog “seta” biljaka i životinja i njena održivost zavisi od njega. Ne bude li bilo te raznovrsnosti, neće biti ni nas.

Natura Online (6.12.2014)