Ekologija: preti  li nam oskudica vode?

Nestašica vode koju na našoj planeti donosi demografska eksplozija, ali i nekontrolisano rasipništvo prilikom korišćenja, mogla bi da bude i jedan od povoda ratova u 21 veku - upozorile su Ujedinjene nacije naglašavajući i podatak da prljava voda, koja je izvor 80 odsto svih oboljenja u zemljama u razvoju, godišnje odnese živote - deset miliona ljudi!

Piše Dušan Marinović

Statistike o korišćenju vode je teško dobiti, naročito za nerazvijeni svet. Međutim, nedavne studije pokazuju da tamo gde se voda nosi iz reke ili uzima sa seoskog izvora, dnevna potrošnja iznosi 10 litara po glavi stanovnika. Za seoske zajednice, gde su domaćinstva povezana sa javnim sistemom snabdevanja vodom, prosečna potrošnja je oko 50, za razliku od korišćenja vode u gradu gde ono dnevno iznosi od 110 do 260 litara po glavi stanovnika.

U zapadnim delovima SAD, potrošnja vode po glavi stanovnika penje se i do 600 litara dnevno. Korišćenje vode, međutim, rapidno raste u svim regionima, a najbrže u razvijenim zemljama. Procene već sada daju zabrinjavajuće prognoze u pogledu raspoloživosti sveže pijaće vode za nekoliko decenija, kada će na globalnom nivou raspoloživost vode predstavljati  tek trećinu od one kojom smo raspolagali 1950. godine.

Nestašica vode koju na našoj planeti donosi demografska eksplozija, ali i nekontrolisano rasipništvo prilikom korišćenja, mogla bi da bude i jedan od povoda ratova u 21 veku - upozorile su Ujedinjene nacije na Međunarodnoj konferenciji o vodnim resursima u velikimn gradovima i naseljenim mestima koji se nedavno održao u Pekingu, naglašavajući i podatak da prljava voda, koja je izvor 80 odsto svih oboljenja u zemljama u razvoju, godišnje odnese živote - deset miliona ljudi.

Natura broj 3 (maj 1996)

Natura Online (21.5.2009)