GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Hrastova sjajnica

(Ganoderma lucidum)

gljiva hrastova sjajnica 01 

Pod ovim latinskim imenom sretali ste ovu gljivu u apoteci. Na dalekom istoku, tačnije u Japanu (zovu je reiši), ovu gljivu smatraju čarobno lekovitom. Po srpskom nazivu ovde je malo ko zna... Ispitivanja njene lekovitosti još uvek traju ali je izvesno da poseduje veliki broj aktivnih sastojaka koji, vrlo verovatno, blagotvorno deluju na organizam. I na oko je veoma lepa pa sam rešio da je probam i vidim da li deluje. Javiću rezultate ovog eksperimenta, mada se lično ne osećam ni malo loše pa, u ovom trenutku, i ne znam tačno od čega ću se lečiti...

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Hrastova sjajnica je još jedna od gljiva veoma karakterističnog i lepog izgleda.

Opis vrste

Šešir: 5-15 cm, kružnog ili oblika potkovice, školjke, u mladosti krem do žut, vremenom, od stručka, postaje crven i tamno crven. Kako crveni šešir tako dobija sjajnu prevlaku, kao da je lakiran.

Stručak: tamno smeđa, tvrda, lakirana, ukopan u drvo, postavljen sa jedne strane šešira.

Rupice: sitne beličaste, kasnije sivkastoriđe. Boja spora je smeđa.

Meso: tvrdo i žilavo, smeđe boje, na preseku liči na meso, miris gljivlji, sa primesom drveta (hrast); neki autori tvrde da je miris pomalo neprijatan, a ja mislim da je on prijatan.

Vreme i mesto rasta

Leti raste na panjevima i živom stablu, uglavnom, hrasta.

gljiva hrastova sjajnica 02

Upotreba

Gljiva je nejestiva zbog čvrste konzistencije, ali se može upotrebljavati kao dodatak za supu (stim da se nikako ne jede).

Gljiva se smatra izuzetno lekovitom za veći broj oboljenja, ali i kao preventivno sredstvo. Smatra se da hrastova sjajnica podstiče imunitet, smanjuje holesterol, reguliše nivo šećera u krvi, te da čisti jetru. Kako dovodi do smanjenja krvnog pritiska, potrebna je opreznost kod osoba sa sniženim krvnim pritiskom.

Priprema se kao čaj ali je ovu gljivu potrebno dugo kuvati.

gljiva hrastova sjajnica presek 03

Natura Online (24.6.2016)