GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Zavodnica

(Omphalotus olearius)

gljiva zavodnica 01 

Upoznavanje sa zavodnicom preporučujem svim ljubiteljima lisičarke jer su zabeležena trovanja ovom vrstom, odnosno, dešavale su se neprijatne zamene ove gljive za dobro poznatu i omiljenu lisičarku. Dakle, savetujem ozbiljan oprez!

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Opis vrste

Šešir: 5-15 cm širok, povijen, sa levkastim udubljenjem iznad drške, svilenkast, narandžast, narandžasto braon, sa crvenkastim vlakancima, u svakom slučaju značajno tamniji od lisičarke.

Listići: gusti, sa mnogo lamelula, silazeći po stručku, žuti do narandžasti.

Stručak: do 5-15 cm visok, pun vlaknast, bleđi od šešira, ali u istom tonu, prema dnu je tanji i po pravilu, ekscentričan.

Meso: narandžasto, vlaknasto, tamnije u bazi stručka, miris prijatan, ukus (nisam probao, samo citiram druge autore) prijatan.

gljiva zavodnica 02

Stanište i vreme rasta

Zavodnica raste busenasto na panjevima belogorice u toku leta.

Upotrebljivost

Ova vrsta je otrovna, izaziva dugotrajne i neprijatne stomačne smetnje.

Kako vrsta raste na panjevima (za razliku od lisičarke koja uvek raste na zemlji) pomislili bi da je zamena malo verovatna, međutim, ova vrsta može rasti na korenu panja (kao i primerak na slici), posebno ako je usamljen, odnosno ne raste u grmu, mogućnost zamene je značajno veća. Primerak sa fotografije pokazao sam nekolicini poznanika koji beru lisičarke i, skoro su svi, na prvi pogled, rekli da je to lisičarka. Međutim, vrlo brzo, svi su se složili da je reč o drugoj vrsti, njima nepoznatoj.

Za gljivu zavodnicu su vezana i dva kurioziteta: jedan je proveren i drugi ne. Ova vrsta boji ruku u kojoj je držite u narandžasto (boja se lako spira), pa je i to siguran znak da ste ubrali pogrešnu vrstu. Drugi neproveren podatak je da ona, u mraku, fluorescira (svetluca). Možda je to i istina ali ja to nisam proveravao.

Natura Online (1.7.2016)