GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Crna truba

ABM 90 str 57 Vlada 

Crna truba (Craterellus cornucopoides) je gljiva koja ne liči na gljivu jer njeno plodno telo podseća na trubu ili fanfaru

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Visine je 4-12 i prečnika 1-5 centimetara. Boja joj je, sa unutrašnje strane crna. Pri kraju otvora može malo izbledeti dok je u unutrašnjosti nepromenljivo crna. Gljiva je spolja pepeljasta. Oblik joj je levkas, sa uvijenim krajevima. Na drugoj strani gljiva je ušiljena pa neki autori razlikuju taj deo kao dršku gljive. Lično, mislim da je nemoguće gljivu podvojiti pa je i posmatram kao da ima jedinstveno plodno telo, bez odvojenih delova.

Meso crne trube je tanko, tek nekoliko milimetara, krto, pri dnu može biti i žilavo. Ukus nije izražen. Miris ove gljive je specifičan ali ne preterano izražen, bar ne kod svežih primeraka.

Stanište gljive su belogorične šume i to pre svega bukva, pa tek potom hrast i ostale vrste. 

Vreme rasta joj je od kraja leta do sredine jeseni; zahteva više vlage u toku rasta tako da je nisam nalazio svake godine. Retko raste pojedinačno, a vrlo često u gustim i zbijenim grozdovima tako da nije veliki problem (kada joj sezona pogoduje) napuniti njome košaru.

Gljiva je jestiva. U nekim zemljama ona je izuzetan i veoma cenjen delikates. Posebno je dobra sušena s tim da se pri spremanju oprezno dozira. Jer, ukoliko se pretera sa doziranjem suve crne trube, jelo može postati otužno pa i nejestivo. Dobra je i za mariniranje, a u Portugalu sam je probao i u kolačima.

Zamena je teoretski moguća sa sivom lisičarom (Canthallerus cinereus) koja raste u isto vreme i na sličnim mestima, ali je i ova druga dobra za jelo. Opasnost od zamene sa nejestivim ili otrovnim vrstama ne postoji.

Neka istraživanja (za sada sporadična) ukazuju i na lekovite osobine ove gljive. Pojedini istraživači dokazali su antimutagene osobine alkoholne tinkture ove gljive (Gruter i drugi, Antimutagenic effects of mushrooms. Mutat Res. 1990 231(2):243-9), a postoje istraživanja koja dokazuju i njen antitumorski efekat.

Za one koje više interesuje gastronomija preporučujem slatko od crne trube, kao poseban i nesvakidašnji specijalitet, ali i fenomenalan rižoto "Santa Klara" koji je nezamisliv bez sušene crne trube. Recepte za pripremu ovih specijaliteta možete naći u mojoj knjizi, a slatko poručiti telefonom na 064 05 69 198.

Agrobiznis magazin broj 90, avgust 2018, strana 57

Natura Online (1.11.2018)