GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Obična koprenka

(Cortinarius trivalis)

gljiva obicna koprenka 01

Gljiva obična koprenka nije jestiva pa, s obzirom na to da pripada rodu u kojem ima više opasnih nego jestivih vrsta, savetujem da ne eksperimentišete sa njom. Ipak, vredi je upoznati…

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Opis gljive

Šešir: 5-12 cm širok, poluloptast, kod starijih primeraka otvoren i ispupčen, izrazito sluzave i sjajne površine. Boja je okeržuta do tamnosmeđa, oko temena tamnija.

Listići: bledi, sa bledim crvenoljubičastim tonovima, kasnije boje cimeta do rđe, nejednakih dužina, ulegnuto prirasli, oštrice blago nazubljene.

Stručak: od 5 do 15 cm visok i 1 do 2 cm debeo. Na vrhu beličast i uzdužno prugast, okersmeđe do žutomaslnaste boje, višestruko prstenasto zoniran, prema dnu sužen. 

Meso: bledožuto u dršci braonkasto. Miris nije izražen, ukus blag. 

gljiva obicna koprenka grupa 02

Stanište i vreme rasta: ispod stabala lišćara, naročito jasike i vrbe (snimljeni primerci su nađeni ispod jasike), na ilovastom (kiselom) zemljištu u kasno leto i jesen, mada su primerci na slici nađeni u maju (koji je po temperaturi i padavinama više odgovarao oktobru).

Upotreba: gljiva nije jestiva, a kako pripada rodu u kojem ima viiše opasnih nego jestivih vrsta, savetujem da ne eksperimentiše sa njom.

Natura Online (17.6.2019)