POSLE NEKOLIKO SMRTNIH SLUČAJEVA VIŠE NEMA PEČURAKA NA VALJEVSKOJ PIJACI

Trovanje oteralo prodavce gljiva

Na valjevskoj zelenoj  pijaci nema prodavaca gljiva posle vesti da su tri osobe iz okoline Valjeva prethodnih dana preminule na VMA u Beogradu od posledica trovanja zelenom pupavkom...

Izvor: Beta i Glas javnosti

Predsednik valjevskog Gljivarskog društva Dragić Tomić rekao je Radio Patku da se oko 30 proda­vaca pečurki "samoinicijativno povuklo jer je prodaja stala posle smrti ljudi koji su se otrovali pečurkama".

Zbog teške intoksikacije jednom od najotrovnijih gljiva, na VMA su preminuli Milena Janković iz Gornje Zabrdice, Miroslav Panić iz Gornje Grabovice i Snežana Tomašević iz Tupanaca. Njih troje su sami brali gljive u blizini svojih kuća, a zelenu pupavku su konzumirali uvereni da su nabrali jestive "zeke" koje su sličnog izgleda.

Tomić je najavio incijativu Gljivarskog društva kod gradskih vlasti za donošenje odluke kojom bi inspekcija imala obavezu veće kontrole prodaje gljiva uz pomoć volontera te nevladine organizacije.

On je ponovio da je, u situaciji kada dođe do tovanja gljivama, najvažnije utvrditi o kojoj je gljivi reč kako bi oboleli dobio adekvatnu terapiju.

Prema podacima Infektivnog odeljenja valjevske bolnice od 1. juna u valjevskom kraju otrovalo se 35, a od 1. jula 25 osoba od kojih su četiri "u izuzetno teškom stanju" na lečenje prebačeni na VMA gde je troje preminulo.

Nema ko da čita...

Gljivarsko društvo u Valjevu postoji od 1996. ga­dine i poseduje bogatu stručnu literaturu koja je gotovo nedostupna građanima jer ta nevladina organizacija od pre dve godine nema svoje prostorije.

Valjevski gljivari svakog prvog vikenda u oktobru na Divčibarama organizuju "Dane gljiva" koje poseti na stotine ljubitelja prirode i gljiva iz Beograda, centralne Srbije i Vojvodine.

Natura Online (27.7.2009)