GLJIVE NAŠIH KRAJEVA 

Srndać, sunčanica, srndak

(Macrolepiota procera)

gljive-srndaci-1

Ovo je ne samo krupna (čak enormno krupna), nego, u isto vreme, masovna i veoma ukusna te gastronomski raznovrsna vrsta gljiva. Raste krajem leta i u jesen po livadama i raznim šumama, vrlo često u velikim kolonijama, pri čemu njen rast nije vezan ni uz kakvo drvo...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Evo jesenjeg šampiona! Zovu je Srndać, Sunčanica, Srndak...

gljiva-srndac

Osobine vrste

Šešir bele boje sa krljuštima koje su sve gušće prema centru i koje se lako odvajaju, kod mladih primeraka zatvoren, jajolik, tako da cela gljiva podseća na bat za bubanj, sa starenjem se otvara i širi te kod sasvim starih primeraka može biti i potpuno ravan.

Najvažnije obeležje vrste je veličina prečnika šešira od 10 do 30, mada sam nalazio primerke široke i celih 45 centimetara!

Listići su bele boje, mekani, odmaknuti od stručka oko 1,5 mm. Spore su bele boje.

Stručak izrazito visok (20 do 40 cm) vitak, sa zadebljanjem na dnu, šupalj, vrlo tvrd, nosi bogat prsten koji je pomičan po stručku.

Meso je belo nepromenljivo, razmerno tanko, na ispupčenju tvrdo, miris blag i prijatan, ukus takodje blag na lešnike.

gljive-mladi-srndaci

Vreme i mesto rasta

Raste krajem leta i u jesen po livadama i raznim šumama, vrlo često u velikim kolonijama, pri čemu njen rast nije vezan ni uz kakvo drvo, te se može naći i u bagremovim šumama (kao jedna od retkih vrsta koja tu uspeva).

Ovo je jedna od retkih samoniklih gljiva koja se može naći na našim pijacama.

Upotrebljivost

Način pripereme je raznolik, vrsta je upotrebljiva i za sušenje i za siliranje, a jedna je od najboljih za pohovanje. Voditi računa da se upotrebljava samo šešir jer je stručak previše tvrd.

Moguća zamena

Mogućnost zamene sa otrovnim dvojnicama praktično ne postoji, možda bi poneko mogao da je zameni sa nekom od otrovnih predstavki roda Lepiota, međutim, sve one su relativno sitne gljive (prečnika dva do šest i visine do pet centimetara), pa je dovoljno povesti računa samo o veličini.

Moguća je zamena i sa dva predstavnika roda Macrolepiota i to grbavim srndaćem (M. Mastoidea) i kuštravim (M. Rhacodes), ali su obe ove vrste jestive, samo malo zaostaju za pravim srndaćem, pa ta zamena nije opasna.

........

Natura Online (2.11.2009)