A SAD MALO BEZ MESA...

Recepti vegetarijanske kuhinje (3)

Kao što je poznato, soja je česta u ovoj vrsti kuhinje. Kako da napravite paštete, mleko i sir od soje, ćufte od krompira i spanaća, paprikaš od soje i plavog patlidžana ali i punjene paprike? Recepti su niže...

Natura Online

Pašteta od soje

Probrana zrna soje potopiti da stoje u vodi preko noći. U kipuću slanu vodu stave se zrna soje i kuvaju dok ne omekšaju da budu maziva na dlanu. U međuvremenu izdinsta se crni i beli luk, peršunovo lišće, majoran, oraščić po ukusu i sve to dobro izmeša. Ako je smesa suva doda se voda u kojoj je kuvana soja.

Mleko od soje

Pola kilograma soje u zrnu potopiti da stoji 24 časa u vodi, a zatim samleti na mašini za meso ili za orahe. Samlevenu masu ispirati u tri litre vode i procediti kroz gazu. Tu vodu treba malo posoliti, dodati vanil-šećer i šećer po ukusu, a zatim prokuvati. Ispranu soju možemo koristiti za pogačice ili ćufte. Ako nam je ukus sojinog mleka težak, možemo dodati belu kafu i tako ga koristiti.

Sir

Sojino mleko, bez vanile i bez šećera, prokuva se, a kad se malo ohladi, u njega se iscedi ceo limun. Sve to treba da odstoji dok se ne zgusne i posle se cedi kroz krpu kao i kravlji sir. Pre korišćenja može se dodati sitno iseckan beli luk i aleva paprika i koristi se kao namaz 

Ćufte od krompira

Četiri-pet većih oljuštenih krompira izrendati, iscediti, dodati jednu glavicu iseckanog crnog luka, četiri­-pet čena belog luka, dva jajeta i peršunovo lišće. U smesu se još dodaje potopljeni, isceđeni ili izmrv­ljeni hleb, majoran, so, aleva paprika, a mogu i sojine ljuspice potopljene u vruću vodu i isceđene.

Od napravljene smese oblikujte ćufte i pecite ih u vrelom ulju ili u tepsiji u rerni. Tepsiju valja namazati uljem da se ćufte ne zalepe, a po želji, možete na njih i od gore sipati malo ulja.

Ćufte od spanaća

Pripremaju se isto kao i one od krompira, samo se u masu doda obareni i iseckani spanać ili blitva, a umesto krompira može da posluži i obareni pirinač. U sve ćufte, pored ljuspica od soje, mogu se dodati i ljuspice od ovsa, raži, piriinča, malo krompira, jaja i soli. Sve to treba zamesiti i staviti u pleh kao pitu. Kada je pečena, zaliti malo uljem i seći kao kocke pite. Vrlo ukusno i lepo jelo. Može se dodati i oraha.

Paprikaš od soje

Kuvana sojina zrna treba procediti i soju samleti na mašini za mlevenje mesa. Masu pomešati sa istim sastojcima kao i ostale šnicle od soje.

Naseći dosta crnog luka i sa njim, uz malo vode, dinstati i kolutove šargarepe. Zatim dodati krompir isečen na četvrtine, pa zajedno malo dinstati. Naliti tople vode da ogrezne, pa dodati sojine kockice i sve zajedno kuvati dok ne omekne. Skinuti sa ringle pa dodati beloga luka, peršuna i tek onda naliti ulje.

Nije dobro naliti ulje da se kuva ili prži, jer je tada veoma zasićeno masnim kiselinama koje gore deluju na organizam nego mast. Stavljena je na vreme i aleva paprika i jelo je gotovo.

Jede se sa zelenom ili bilo kojom drugom salatom. Salate ne začinjavati sa fabričkim sirćetom, jer nije zdravo, nego sa limunom, vinskim ili sa jabukovim sirćetom.

Paprikaš od plavog patlidžana

Izdinstati crni luk, dodati malo vode i sojine kockice da omeknu. Kada bude gotovo, dodati isečen na kocke plavi patlidžan da se samo malo kuva jer on brzo bude gotov. Dodati začine (beli luk, alevu papriku, so, majoran, ruzmarin ili šta drugo po volji i pouljiti).

Punjene paprike

lseckati crni luk, dodati sojine ljuspice, mirođiju, peršunovo lišće, može i iseckan plavi paradajz. Na svaku papriku se meri po kašika pirinča, so, jedno do dva jajeta, aleva paprika, ulje. Tom masom punimo paprike, poređamo u šerpu, prelijemo vrućom vodom i kad se skuva, dodamo paradajz sos.

Isto se tako kuvaju i punjene tikvice; mlade tikvice se prepolove, izdube i napune tom masom.

Natura broj 9 (oktobar 1996)

Natura Online (20.11.2009)