ISHRANA

Kako da sami spremite kvalitetnu a jeftinu hranu svom psu

ishranapasa02

Iako mnogi u kućama imaju kvalitetnu suvu i granuliranu hranu, brojni vlasnici i odgajivači i danas vole da, ponekad, sami skuvaju hranu svojim psima. Evo proverenih preporuka kako da to uradiš i ti…

Piše Dušan Marinović (deo iz eKnjige Labrador retriver - pitanja i odgovori)

Ono što je potrebno da bismo sami pripremili dobar obrok svom psu jesu sastojci u kojima ima ugljenih hidratia i koji čine do 70 posto hrane. Od hrane biljnog porekla to su pirinač, hleb, testenina, kukuruzno brašno (griz), šargarepa, spanać, blitva, pčenica, ječam i druge žitarice. Osim ugljenih hidrata u ovim namirnicama ima, u manjoj količini, i biljnih masti, belančevina, vitamina i minerala.

S obzirom na to da su masti najjači izvor energije za psa, i njih treba obavezno dodati u obrok. Ali, ne preterujte sa masnoćama, bilo one životinjskog ili biljnog porekla. Njih u psećem obroku treba da bude od pet do najviše 20 odsto.

Proteini (belančevine), sa svojim aminokiselinama, moraju takođe da budu zastupljeni u svakom obroku psa. Belančevina treba da bude najmanje od 20 do 25 posto. Ima i onih koji smatraju da bi za pse u razvoju i rekovalescente, starije pse i štenad, taj postotak trebalo da bude mnogo veći. I oni - ne greše.

Gde se nalaze neophodni proteini? Njih ima najviše u mesu (goveđe, juneće, teleće, konjsko, riba, pileće i divljač) ali i u mleku, siru i jajima.

ishranapasa03

Za pse su odlični unutrašnji organi domaćih životinja kao što su jetra, srce, pluća, bubrezi, slezina i želudac. Zato se unutrašnji organi i preporučuju kao odlična hrana za pse svih kategorija i starosti.

Doduše, kuvanjem mesa i unutrašnjih organa smanjuje se njihova hranljiva vrednost. Zato mnogi vlasnici, u okviru kuvanog obroka, daju svojim psima meso u svežem stanju (najčešće jednom nedeljno), pod uslovom da su sigurni da je meso zdravo, odnosno da je kupljeno u proverenoj mesari. Ukoliko se, međutim, koriste klanični ostaci (tzv. konfiskati) takvo meso i unutrašnje organe treba ipak dobro prokuvati pa tek onda dati psu.

Osim ovih belančevina životinjskog porekla, psu je potrebno dodati i određenu količinu proteina biljnog porekla. Njih ima dovoljno u sojinoj uljanoj sačmi.

U hrani treba da budu zastupljeni i minerali, pre svega kalcijum i fosfor, ali su neophodni, u vrlo malim količinama, i gvožđe, bakar, kobalt, natrijum, magnezijum, hlor, jod, cink, sumpor, mangan itd.

Psu su neophodni i vitamini, kako oni liposolubilni (A, D, E i K) tako i hidrosolubilni (grupa B vitamina, H, PP).

Zahvaljujući brojnim i kvalitetnim vitaminsko-mineralnim dodacima za pse i na našem tržištu, ovaj problem se danas lako rešava. Na osnovu saveta veterinara dodajte propisanu (malu) količinu ovih suplemenata u hranu i nemojte da preterujete u njihovoj primeni.

ishranapasa01

Kako da konkretno sami spremim hranu za svog psa?

Hrana za pse treba da bude uvek sveže pripremljena i ne sme biti ni hladna ni previše vruća. Najbolje je da, pre nego što je iznesete psu, ona bude topla između 15 i 25 stepeni Celzijusovih - savetuje Obrad Đokić, dugogodišnji srpski kinologi autor nekoliko knjiga, koji otkriva kako kuva hranu za svoje pse. Po njemu, hrana se priprema za nekoliko dana unapred:

- Uzmete lonac zapremine tri do pet litara i skuvajte hranu. Taj lonac možete da ostavite u frižider bez bojazni da će vam zagaditi vašu hranu jer je potpuno čista kao i hrana koju vi kuvate (meso, kukuruzno brašno, makaroni, pirinač itd). Morate imati i šerpu u kojoj ćete podgrevati hranu za vašeg ljubimca. Iz ove šerpe preručite hranu u posudu iz koje vaš ljubimac jede. Lonac u kome kuvate i posuda u kojoj podgrevate hranu treba da su potpuno čisti.

Masti, povrće i žitarice skuvamo u loncu, a sveže meso samo pomešamo sa hranom koju podgrevamo. Meso se obično uzima u većim količinama i pri stavljanju u zamrzivač ono se podeli u kese za jednodnevni obrok psa.

Ukoliko psima u hranu (koju smo mi spremili) dodajemo gotovu kupljenju suvu koncentrovanu ili hranu iz konzerve, ne smemo da je kuvamo, već je dodajemo u podgreajnu hranu ili dajemo neposredno psu.

Vlasnici često znaju da daju svojim psima samo gotovu kupljenu suvu hranu ili onu u konzervama. Bez obzira koliko je ta hrana dobrog sastava, hemijskim se putem ne mogu uneti svi potrebni sastojci, pa je neophodno psima davati i svežu hranu.

- Možete praviti kombinacije: dve trećine gotove hrane i jedna trećina prirodne hrane (meso, pirinač, povrće, malo mleka, jaja) ili neku sličnu mešavinu - savetuje Đokić.

A sada probajte i vi. Jednostavno, zar ne?

.......

Iz knjige Labrador retriver - pitanja i odgovori

Natura Online (20.6.2013)