PONAŠANJE PASA

Da li psi mogu da osete opasne ljude?

nemackiovcar1

Ljudi bi mogli da se osećaju bezbednije u svom domu i na ulici ukoliko bi više pažnje obraćali na mišljenje njihovih pasa

www.dresurapasa.net

Ne postoji naučni dokaz koji bi pokazao da psi zaista imaju "šesto čulo" kada su u pitanju namere ili ličnosti ljudi, ali postoji dovoljno anegdota koje bi mogle da nas nateraju da se zapitamo da li je to stvarno tako. 

Psi konstantno posmatraju ljude i izuzetno su osetljivi na feromone kojih mi sami nismo svesni, kao i na suptilne facijalne ekspresije i govor tela. Stoga nije toliko nemoguće pomisliti da psi možda mogu da osete neku zlu nameru ili lošu ličnost. 

Naravno, potrebno je u obzir uzeti i ličnost psa.

Stidljivi psi verovatno neće iskazivati emocije uopšte prema ljudima, tako da ne možemo da se oslanjamo na njihov sud. 

Čuvari poput rotvajlera, ovčara i dobermana mogu imati "familija na prvom, familija na jedinom mestu" stav, tako da oni mogu biti uvek sumnjičavi prema strancima i bez obzira na to što ste srdačni sa nekim, to neće mnogo promeniti njihov zaštitnički stav. 

Još jedna mogućnost odnosi se na to da pas podsvesno oseća vaše nesigurnosti i brigu u vezi sa nekom osobom i reaguje na to. 

Međutim, ukoliko pas koji "voli sve" pokazuje da mu se neko ne sviđa, možda bi ipak trebalo da obratite pažnju na osobu o kojoj je reč.

.......

Izvor B92.NET

Natura Online (27.6.2013)