IZ NOVE KNJIGE "DRESURA PASA - PITANJA I ODGOVORI" 

Koliko košta obuka pasa kod dresera? 

dresura244 

Kao i štošta drugo u nas, i cene obuke pasa kod pravih i onih drugih (samozvanih) dresera - vrlo su različite. Ono što može da bude vrlo poražavajuće, ukoliko ih nazovete radi osnovnih informacija, videćete da gotovo svi oni nude i rade - sve! I vežbe poslušnosti, i trag, i odbranu i napad, i obuku lovnih pasa… I sve to po - različitim cenama!

Piše Dušan Marinović (odlomak iz knjige Dresura pasa - Pitanja & Odgovori)

Prema rečima mog prijatelja, kinološkog sudije i čoveka koji se dugo bavi ovim poslom obuke pasa, Dragana Jovanovića Jovambe, u Srbiji cena za osnovnu obuku poslušnosti pasa kreće se obično od 150 do 200 evra; ovaj kurs može trajati od jedan do dva, pa i celih pet meseci. Po njemu, 500 evra bila bi realna cena za takav kurs dresure ali se, napominje on, u oglasima mogu naći i ponude nekih dresera koji za taj posao traže od 50 do 100 evra na mesečnom nivou. 

Te cene su uglavnom u unutrašnjosti ali u Beogradu one mogu biti i dvostruko više. Tako da će vas osnovni kurs poslušnosti psa, koga vi dovodite kod dresera na obuku, za recimo tri meseca, u glavnom gradu koštati od 700 do 800 evra.  

Kursevi za službene pse, IPO I, II i III, koji su inače neophodni za tu kategoriju pasa i koji traju pet-šest meseci, u Srbiji i okruženju, koštaju od 1.000 do 2.500 evra. 

U Evropi i Americi, te cene su i do pet puta više, tako da prema rečima Jovambe, jedan poznati slovački dreser pasa za IPO I uzima od šest do sedam hiljada evra, nekada i više.

Da li je sve to mnogo - zaključite sami. 

Uostalom, da li ćete obuku svog psa prepustiti nekom profesionlacu ili ne, zavisi od toga šta želite da postignete sa svojim psom i, hvalabogu, od vaših realnih materijalnih mogućnosti. 

Ukoliko mislite da su usluge dresera previsoke za vas - hrabro nastavite da čitate ovu knjigu.

.......

Disciplina - šta to beše?

Kod nekih rasa određeni tipovi ponašanja i instikti su izraženiji nego kod drugih. Ali, bez obzira na rasu, svaki pas je posebna ličnost i to se mora imati u vidu tokom obuke.

Dresura nije samo svakodnevni odlazak do parka i obavezno treniranje psa, u određeno vreme i po uobičajenoj proceduri. Obuka je, pre svega, pitanje vašeg stava prema psu isto onoliko koliko i same vežbe koje radite s njim. Zato je neophodno, od samog početka obuke, da znate kako da mu izdate naredbu, nagradite ga ili kaznite. Kako da, drugim rečima, uspostavite nad njim neophodnu disciplinu koja će vam, s druge strane, povećati verovatnoću da tokom narednih desetak godine ili više pored sebe imate lepo vaspitanog, da ne kažem savršenog prijatelja.

.......

Iz knjige Dušana Marinovića DRESURA PASA - PITANJA & ODGOVORI

Natura Online (25.1.2015)