KUĆNI LJUBIMCI

Treba li psu prati zube

 zubipsa01

Ukoliko se upala desni ne leči, može dovesti do paradontopatije i apscesa, pa i drugih komplikacija koje mogu negativno da utiču na druge sisteme i vitalne organe psa. Zato vodite na vreme računa o zdravlju zuba svog psa. Evo kako...

 Piše Dušan Marinović urednik, foto: Zvonko Perge  (Iz knjige Labrador retriver - Pitanja & Odgovori)

Pseći zubi prilagođeni su životu mesojeda. Zato ne čudi što pas ima velike i jake zube koji mu služe za kidanje i žvakanje mesa ali i kao oružje za probadanje žrtve, odnosno hvatanje i držanje plena. Uostalom, bez zdravih i jakih zuba i čeljusti pas bi u divljini bio osuđen na propast.

Kod svih pasa razlikujemo sekutiće, očnjake, predkutnjake i kutnjake. U gornjoj čeljusti (i sa leve i sa desne strane) pas ima po tri sekutića, jedan očnjak, četiri predkutnjaka i dva kutnjaka, a u donjoj čeljusti (sa obe strane) po tri sekutića, jedan očnjak, četiri predkutnjaka i tri kutnjaka.

Neprijatan zadah iz usta (tzv. halitoza) može da znači da pas ima problema sa desnima. To se, uglavnom, dešava starijim psima, ali u manjem obimu i mladima. Uzrok tome mogu da budu naslage kamenca koje često izazivaju infekciju zbog koje psi ostaju bez zuba.

Naslage kamenca se najčešće javljaju na zadnjim zubima, pa je zato  teže primetiti problem.

Dakle, treba li prati zube psu?

Da. Uzmite parče gaze i obmotajte ga oko kažiprsta. Na gazu prethodno stavite malo zeolita u prahu ili sodebikarbone i upotrebite prst umesto četkice za zube i povlačite ga napred-nazad.

Nikada nemojte koristiti humanu pastu za zube, jer je ona prejaka za digestivni sistem psa. Da biste očistili zube svom psu danas možete kupiti i specijalnu pastu za pseće zube. Mi mislimo da je to, možda, preterano ali neki veterani tvrde - suprotno.

zubipsa02

Počnite sa pregledom i čišćenjem zuba još dok je vaš pas štene. Ali vodite računa da ga ne zaplašite tom procedurom, jer će to pamtiti kao loše iskustvo i neće biti voljan da sarađuje kad odraste.

Dobar način da očuvate zube i desni svom psu, kažu veterinari na Zapadu, jeste da mu svakoga dana operete zube mekom četkicom i specijalnom pastom za zube za pse. Stručnjaci tvrde i da redovnim stomatološkim pregledima i skidajem kamenca sa njegovih zuba u tome možemo da pomognemo.

Svakako, suva granulirana hrana, velike kosti i igračke namenjene baš za žvakanje mogu takođe da pomognu da zubi psa ostanu čisti i bez kamenca.  

Vašem psu potrebna je odgovarajuća nega zuba kako bi ostao zdrav. Mnoge rase pasa sklone su oboljevanju od upale desni i bolestima kao što su gingivitis, parodontopatiјa i parodentalni apscesi.

Redovnim pranjem zuba psu smanjićemo donekle kamenac (žućkaste ili braonkaste boje) i zubni plak (mekani i bezbojni premaz) koji se talože na zubima, a koji su glavni uzročnici zapalenja njegovih desni (gingivitis).

Ipak, kamenac i karijes može potpuno da ukloni samo veterinar u rutinskom postupku čišćenja zuba psu. Ukoliko se upala desni ne leči ona može dovesti do parodentopatije i apscesa koji i dovode do gibitka zuba i tkiva koja drže zube na svom mestu.

Obolela čeljust može negativno da utiče i na druge sisteme i vitalne organe psa. Na primer, bakterije koje se nalaze u hronično obolelim desnima mogu da dospeju u krvotok i do srca gde mogu da proizvedu infekciju, opasnu i po život, tzv. endokarditis.

Zato vodite na vreme računa o zdravlju zuba svog psa.

......

Agrobiznis magazin, broj 35 (januar 2014)

Iz knjige Labrador retriver - Pitanja & Odgovori

Natura Online (30.1.2014)