PONAŠANJE PASA

Mentalitet čopora

labcrtezmoj

Razumevanje razloga koji utiču na ponašanje vašeg psa, a to je, pre svega, njegov mentalitet čopora koji je duboko usađen u njegovu svest i podsvest, pomoći će vam da osmislite delotvorne metode kojima ćete ili nagrađivati njegovo dobro ponašanja ili kojima ćete ispravljati ono neželjeno. U toj "igri dobrog i lošeg" nalazi se i ključ uspešnog vaspitanja i obuke svakog, pa i vašeg psa…

Piše Dušan Marinović (Deo iz eKnjige Labrador retriver - Pitanja & Odgovori)

Čopor јe, jednostavno rečeno, sredstvo opstanka.

To јe složena društvena struktura koјa podstiče interakciјu i međuzavisnost kako kod vukova, tako i pasa. Na primer, vukovi love u čoporu jer to povećava verovatnoću da će uloviti plen koji će obezbediti hranu za celu zajednicu. Članovi čopora zaјedno podižu i mlade. Ta svojevrsna "zadružna aktivnost" јača veze unutar čopora i povećava šanse da mladunci prežive u surovim uslovima divljine.

Zna li se da svi domaći psi potiču od vuka, nije teško zaključiti da je mentalitet čopora duboko usađen u svesti i podsvesti svakog našeg psećeg kućnog ljubimca i da on našu porodicu ili najbliže ljudsko okruženje "genetski" doživljajva kao - svoj čopor.

Mentalitet čopora i iz toga proisteklo ponašanje, instinktivni su i duboko ukorenjeni i kod domaćih pasa. Zato niјe važno da li imate samo јednog ili desetak pasa. Vaš pas će se i dalje ponašati u skladu sa pravilima čopora jer on ne zna i ne može da deluјe na bilo koјi drugi način.

Za psa vaša porodica јe - čopor. Taj, nazovimo ga "porodični čopor" ima jednog dominantnog člana (obično je to neko od odraslih) i јednog ili više podređenih članova (drugi odrasli, deca ili drugi psi).

Teritoriјa takvog "porodičnog čopora" za vašeg psa je vaša kuća i dvorište. Ako sa vašim psom obilazite kraj u kome živite i često posećuјete određene ulice, park ili staze, vaš pas će smatrati da je i to njegova teritorija, odnosno da je i to područje njegovog čopora.

Mentalitet čopora kod psa je, stoga, glavna pokretačka snaga u odnosima sa vama, ali i sa drugima koje upoznaje. U "porodičnom čoporu" pas mora uvek da bude podređen svim ljudima, bez obzira na njihovu starost, veličinu ili pol. U tom smislu, izuzeci od ovog pravila ne smeju da postoje ni u vašoj porodici.

Sa svoje strane, pas neće smatrati da je takav njegov podređen položaj nepravedan. Jer, pas nije u stanju da shvati kategorije pravedno - nepravedno. Drugo, ako on bude jasno znao svoјe (podređeno) mesto u "porodičnom čoporu", onda će znati i kako će se - konkretno ponašati.

Tada pas neće biti u stresnoj situaciji koju najčešće prouzrokuje vaše nedosledno ponašanje prema njemu, a koje se odnosi na kažnjavanje njegovog ponašanja jednog dana, a drugog, za isto to delo - odobravanje ili čak nagrađivanje. Takvim ponašenjem vas ili vaših ukućana pas će biti još više zbunjen i, po pravilu - neće znati šta da radi.

Kada vas pas sluša on, u suštini, priznaјe vašu nadređenu ulogu. Ako vas, međutim, pas ne sluša, pa samim tim i ne poštuje, a sigurni ste da vašom naredbom nije drastično ometen ili da nije, možda, umoran ili zbunjen, ta vrsta neposlušnosti može biti i njegov vrlo suptilan način ispitivanja vašeg vođstva, odnosno dominantog položaja nad njim.

Dakle, za psa je samo dominantna osoba dostojna poštovanja i - samo će nju slušati. S druge strane, one koje smatra podređenima on će ignorisati jer zna da će takvo njegovo ponašanje - proći bez posledica.

Konačno, kako da naučite svog psa da se ponaša poslušno?

Razumevanje razloga koji utiču na ponašanje vašeg psa pomoći će vam da osmislite delotvorne metode kojima ćete ili nagrađivati njegovo dobro ponašanja ili kojima ćete ispravljati ono neželjeno.

I mada je pas veoma pametna životinja, nažalost, on nikada neće moći sa vama da komunicira rečima. Međutim, vi možete da naučite njegov jezik. Biće, istina, potrebno neko vreme za to ali će se, na kraju, taj vaš trud isplatiti.

Jer, kada naučite "јezik" vašeg psa, lakše ćete i razumeti zašto je nešto uradio. Imaćete i manje problema da ga ubedite da uradi baš ono što želite jer ćete znati kako da se najbrže i najbolje sporazumete sa njim. Samim tim, pojačaćete i svoj autoritet kod njega i za njega ćete zato biti - istinski vođa njegovog čopora.

(Delovi iz eKnjige Labrador retriver - Pitanja & Odgovori)

........

Natura Online (9.11.2013)