ISHRANA

Kakva je to komercijalna hrana za pse?

ishranapasa04

Komercijlna ili kod nas popularno nazvana gotova hrana je ona koja se industrijski i namenski pravi samo za pse. To znači da je ona proizvedena po odgovarajućim merilima i standardima, da su njen sastav i tehnologija proizvodnje pod strogom kontrolom i da je, samim tim - dobra za naše psa. Problem je što se mnogi vlasnici opredeljuju za određenu hranu za pse prema ceni proizvoda, a ne prema kvalitetu pa su neke jeftine hrane, u prehrambeno-vrednosnom smislu - gotovo bezvredne. Kako, dakle, odabrati kvalitetnu ali ne i previše skupu hranu za svog ljubimca?

Piše Dušan Marinović (deo iz eKnjige Ishrana - mali priručnik za vlasnike pasa)

Na pakovanju tih proizvoda piše da hrana sadrži neophodne proteine, vitamine, minerale i ostale hranljive sastojke. Međutim, u jeftinim suvim hranama obično nema tih sastojaka u dovoljnoj meri, pa je veliko pitanje može li se pas njome „ishraniti“.

Ovde nećemo sugerisati koju hranu da kupujete svom psu ali savetujemo da izbegavate onu jeftinu kao i one koje su večito "na sniženju". Osim što ne sadrže korisne materije, takve jeftine hrane mogu, ponekad, biti i štetne za vašeg psa. No, da ne bude zabune, treba reći da je većina ove hrane na našem tržištu - vrlo dobrog kvaliteta. O njihovoj ceni, naravno, mogli bismo da pričamo...

U čemu je razlika između suve, konzervisane i polusuve gotove hrane za pse?

Suštinske razlike nema.

Konzervisana hrana za pse sadrži sve što je psu potrebno od hranljivih sastojaka. Ova hrana je sastavljena od mesa (srce, pluća, džigerica), žitarica (pirinač, kukuruz, pšenica, ovas, zob, ječam) i od neophodnih vitamina i minerala.

Suva i polusuva hrana imaju uglavnom isti sastav, osim što je kod te hrane vlažnost, u procesu proizvodnje, eliminisana ili smanjena. Pas nadoknađuje manjak vode u tim hranama uzimanjem veće količine vode. Zato psu treba, uz taj obrok, obavezno ostaviti i dovoljno sveže vode.

ishranapasa05

Ako ste odabrali kvalitetnu suvu hranu za psa, onda nema potrebe za dopunama obroka. Doduše, možete mu dati, kao dodatak, malo mesa, jednom do dva puta nedeljno žumance (za bolji izgled i kvalitet dlake), beli sir i slično, ali više zbog raznovrsnosti hrane. Jer, niko ne voli da jede svaki dan isto.

Evo i saveta: kupite nekoliko konzervi hrane za pse, sa različitim ukusima (piletina, junetina, divljač) i menjajte - meni! Suvu hranu za pse pomešaju sa onom iz konzerve u razmeri tri prema jedan. Takvoj gozbi ni jedan pas ne može da odoli.

Koliko dehidrirane (suve) hrane dnevno treba da pojede pas?

To zavisi od njegove rase, veličine, starosti, težine i aktivnosti. Svaka hrana za pse ima na pakovanju tabelu koja služi kao vodič za upotrebu. Prema njoj ćete tačno odrediti koliko grama hrane svakodnevno treba da date svom psu.

Ili, u pet šopu pitajte prodavca koliko određene hrane treba da date psu i dobićete, manje-više, pravi odgovor.

Napomenimo još i ovo: proces varenja kod pasa se razlikuje od našeg; psi hranu retko ili nikada ne žvaću, već je gutaju u komadima, tako da kod njih proces varenja počinje tek u stomaku. Većina pasa sasvim dobro vari sve vrste komercijalne hrane.

Nemojte zaboraviti da su skotnim kujama, radnim i psima koji se više troše ili koji su napolju na hladnom, potrebni veći obroci od onih koji su propisani na pakovanjima gotove hrane. Čak i dva psa iste starosti, konstitucije i težine, koji žive u približno istim uslovima, mogu imati drugačije potrebe za hranom, jer im se metabolizam razlikuje. To je, kao i kod ljudi, individualna stvar i na to treba obratiti pažnju.

........

Istraživanja o proteinima

Novija istraživanja pokazala su da je uloga proteina za očuvanje zdravlja, posebno kod starijih pasa, mnogo značajnija nego što se smatralo. Na osnovu tih naučnih saznanja i sprovedenih eksperimenata, sve više renomiranih proizvođača, u hranu za starije pse, dodaje više proteina kako bi se očuvalo zdravlje seniora. Zanimljivo je da u toj komercijalnoj hrani za starije pse danas ima više proteina nego u onoj namenjenoj štenadi.

........

Agrobiznis magazin No 32 (oktobar 2013)

Izvor: Ishrana - mali priručnik za vlasnike pasa

Natura Online (6.11.2013)