KUĆNI LJUBIMCI

Zaštita od opasnih sunčevih zraka

AgrobiznisMagazin 76 strane 56 57

Beli i svetli psi sa ružičastom kožom, kao i oni sa prirodno kratkom dlakom, posebno su osetljivi na jake i opasne sunčeve zrake. Kako ih zaštiti?

Tekst i fotografije Dušan Marinović

Leto je pred nama. Tempetaura će rasti i bićemo sve više napolju sa svojim ljubimcima. Ali, dugi boravci na jakom letnjem suncu, osim nama, mogu štetiti i našim psima, čak više nego što pretpostavljamo: sunčanica, bolne opektine, rak kože… Zato, nije zgoreg zaštiti sebe od jakog sunca ali i - svog psa.

U tu svrhu nemojte koristiti svoju kremu za sunčanje jer ona može (zbog cink-oksida) biti toksična za psa. Zato u pet šopovima potražite kreme koje su specijalno napravljene za životinje, one vodootporne, bez mirisa i koje blokiraju i UV (prouzroukuju rak kože) i UFB zrake (prouzrokuju opketine od sunca). Primenite kremu prema uputstvu proizvođača ali prethodno nanesite ljubimcu malu količinu da biste vidili kakva će biti njegova reakcija.

Krema protiv jakog sunca za pse primenjuje se na otvorenim kožnim površinama kao što su njuška, uši, gola ili obrijana mesta na psu. Prilikom mazanja pazite da krema ne dospe do očiju psa jer tada deluje iritirajuće. Takođe, neki psi vole da sunčaju svoj trbuh. U tom slučaju, pošto je stomak psa uglavnom bez dlake i kako je tu koža posebno nežna, namažite zaštitinom kremom protiv sunca i taj njegov deo.

Treba znati da su beli i svetliji psi, kao i oni kratkodlaki i sa ružičastom kožom, dakle, oni sa manje pigmenta, više osetljivi na UV zrake. Međutim, to ne znači i da će vaš pas, sa raskošnim dlačnim pokrivačem, biti manje ranjiv.

Ukoliko pas doživi blaži oblik sunčanog udar, odvedite ga odmah u hlad, isprskajte ga što više hladnom vodom i on će ubrzo doživeti privremeno olakšanje.

Primena aloje vere u gelu posebno je dobra jer ublažava bol od opekotina nastalih od jakog sunca. Aloja pomaže i bržem zalečenju ovih rana a bezbedna je čak i kada se pas liže na mestima na kojima je nanesena - piše Peni Leks u specijalizovanom američkom magazinu za pse The Wag.

Za male i nežne rase, predlaže Peni, možete kupiti i posebnu odeću za pse protiv sunca a ukoliko je pas napolju, potrudite se da leti gustom trskom pokrijete mesto gde on u dvorištu boravi i obezbedite mu uvek mnogo sveže vode.

I još nešto.

Nikada, ali baš nikada, ne ostavljajte svog ljubimca samog u zatvorenom automobilu na otvorenom parkingu tokom vrelih letnjih dana. Čak ni onda kada mislite da ćete se vratiti za pet minuta. Fatalni slučajevi uginuća pasa u kolima od toplotnog udara u Americi naveli su tamošnje vlasti da naprave i posebne  saobraćajne znake na parkinzima koji jasno upozoravaju nesavesne vlasnike da to ne rade jer je opasnost od jakog sunca - zaista velika.  

.......

Agrobiznis magazin 76, jun 2017, strane 56-57

Natura Online (21.6.2017)