KUĆNI LJUBIMCI

Mentalitet i narav psa

83 str 52 53 

Šta je to temperament psa? I kako proceniti njegovu narav od koje, pokazuje iskustvo, zavisi njegovo opšte ponašanje i "pogled na svet"?

Piše Dušan Marinović, Agrobiznis magazin, broj 83, januar 2018, strane 52/53

Teritorijalni, kao podvrsta ukupnog mentaliteta svakog psa, u velikoj meri određuje ponašanje pasa. Ipak, da li se taj teritorijalni mentalitet odnosi i na našeg psa?

Da. To znači da će naš pas bolje prihvatati one druge kad se sretnu, recimo, na nekoj „neutralnoj teritoriji”, u parku, na šetalištu... Zašto? Zato što pas tada neće imati jaku potrebu da brani „svoj posed”, odnosno „svoju teritoriju”.

Na primer, tokom zajedničke obuke poslušnosti pasa, vaš ljubimac će stalno poјačavati svoјu percepciјu vaše dominaciјe posmatrajući kako to čine i drugi psi a koje on tada neće smatrati za veliku pretnju.

Međutim, kod svoje kuće i u svom dvorištu, on će smatrati svakog tuđeg psa za veliku pretnju svom položaju, svojoj teritoriji i svom „čoporu”. U toj situaciji on će odmah nastojati da pokaže svoju dominantnost nad psom-strancem i skrene mu pažnju ko je tu „glavni”. Tada je sukob pasa sasvim moguć. Ali, takvo ponašanje psa potpuno je normalno i u skladu je sa njegovim urođenim mentalitetom čopora.

Kakav je tipičan temperament pasa?

Temperament svakog psa se ogleda u njegovom ponašanju i „pristupu životu”. To određuјe kako će on sagledavati svoju okolinu i kako će reagovati na određene pojave ili pojedince u njoj.

Većina pasa (rasni i mešanci) koje viđamo u gradu ili u parkovima, uglavnom su bezbrižni i smireni psi. Lako se prilagođavaju novim situaciјama i ljudima, bez nervoze ili nadraženosti. Ipak, treba napomenuti da јe ovaј opis njihovog temperamenta tačan samo u - opštim crtama. Jer, ima rasa pasa koje mogu biti, manje ili više, opasne po okolinu ali to se ne sme nikada generalizovati. Uostalom, to se obično misli za sve pit bulove, staforde, nemačke ovčare, rotvajlere, dobermane... Zašto to kažem?

U okviru svake rase pasa postoje individue koje nisu uvek i u potpunom skladu sa standardom. Znači, kod nekih pasa temperament nije u saglasnosti sa onim opštim. Imaјući u vidu ogromnu broјnost pase neke rase u svetu, posebno onih iz grupe službenih, sasvim je moguće da među njima ima i onih koji ispoljavaju različitu narav, od onih krajnje bezazlenih i dobroćudnih do - vrlo opasnih.

Zato bi brzopleta i stereotipna konstatacija da je, recimo, „labrador potpuno bezopasan pas” mogla da bude veoma pogrešna pogotovu ako lično niste imali priliku da neposredno upoznate konkretnog psa.

Ono što često govorim i ponavljam mladim vlasnicima pasa je dokazana činjenica: kakav vlasnik - takav i pas! Dakle, ako je vlasnik normalan i smiren čovek gotovo je nemoguće da i njegov pas ne bude takav. I obrnuto! Nažalost...

Kako možete, pri izboru, da utvrdite kakvu će štene imati narav kad odraste?

Izbor šteneta ili odraslog psa sa dobrom naravi biće vam olakšan ukoliko poznajete bar malo osnove ponašanja pasa i ako znate da - posmatrate. I odgovoran odgaјivač vam može pomoći svojim savetima.

Dakle, kad birate štene za sebe, potražite ono koje se rado igra i učestvuje u raznim lakrdijama legla ali preskočite ono koje maltretira svoju braću i sestre. Ne uzimajte ni ono štene koje je stidljivo ili nervozno ili ono koje sedi po strani i samo posmatra ostalu štenad u igri.

Pri ispitivanju naravi dobro štene će prihvatiti da ga uzmete u ruke bez preteranog straha ili neopravdanog protesta (mada se može mrdati i negodovati što je opravdano). Ali, odbacite svako štene koje pokazuje bilo kakve znake agresije, ono koje pokuša da vas uštine (ugrize) ili reži.

Pri izboru odraslog psa nešto je lakše proceniti njegovu narav, pogotovu ako možete da porazgovarate otvoreno sa njegovim (prethodnim) vlasnikom.

Pitanja koјa treba da postavite vlasniku treba da se tiču konkretne naravi psa, njegovih stavova i ponašanja, da li je pas vodljiv, da li prihvata autoritet vlasnika, koliko je, možda, agresivan i kako se ponaša prema deci. Treba da ga pitate i kakve su svakodnevne aktivnosti i navike psa; da li po ceo dan skače po kući i dvorištu ili se ne pomera sa kauča? Ipak, najbolje je da sami, tokom razgovora, dobro osmotrite psa i njegovo ponašanje.

Evo nekoliko zapažanja koja vam mogu pomoći u proceni naravi odraslog psa.

Odrastao pas dobre naravi, pri prvom susretu, srećno će vas pozdraviti, bez ikakvih znakova stidljivosti ili agresivnosti. On će, pri tom susretu sa vama, biti pažljiv i reagovaće normalno na vaše prisustvo. Kada se malo bolje upoznate, on bi trebalo mirno da stoji ili sedne pored vas dok ga ispitujete pogledom i rukama, dok pregledate njegovu čeljust, uši, šape, telo i rep. Ukoliko pas ne dozvoljava da ga rukama pregledate i tada izgleda nervozan i razdražljiv zbog toga, nešto nije u redu sa njim i možda je bolje da ga ne uzmete za kućnog ljubimca.

Jer, neke loše navike koje je pas već stekao kod prethodnog vlasnika, ponekad je veoma teško ispraviti…

.....

Ljubav i tolerantnost

Da bismo mogli uspešno da imamo psa kao kućnog ljubimca potrebno je da posedujemo određene osobine i da - volimo pse. Uz to, moramo da budemo u stanju da sa psom stalno radimo i da u toku obuke podstičemo njegove dobre osobine a da, istovremeno, smanjuјemo one manje poželjne.

Da bismo se dobro slagali sa psom treba da smo tolerantna i strpljiva osoba. Ali, sa njim moramo da budemo i čvrsti i pošteni. Moraćemo da naučimo i da mu praštamo i da insistiramo na njegovom ispravnom ponašanju kad god јe to potrebno.

(U narednom broju: Kako odabrati pravo štene)

.......

Natura Online (26.1.2018)