KUĆNI LJUBIMCI

Gde je psu mesto u kući?

ABM 90 str 56 Dule

Šta se podrazumeva pod kućnim vaspitanjem psa? Najkraće: to je sve ono što bi pas, koji živi zajedno sa nama u kući, morao da zna kako ne bismo „poludeli” ili čak postali njegovi „robovi”...

Piše Dušan Marinović / Foto Zoran M. Kos

Zanimljiva priča?!


Da! Uostalom, ovo je onaj „tajni” i „nevidljivi” početak svake dresure svakog psa. I nema ozbiljnije dresure od ove! Redovi koje slede objasniće ove tvrdnje... 

Koјa pravila kućnog reda za psa treba odmah uspostaviti? 

I mi i naš pas bićemo srećniјi ako odmah uspostavimo određena pravila u kući ili kako se to kaže „kućni red”. 

Odmah moramo da odlučimo da li želimo (ili ne) da nam pas boravi u celoj kući ili samo određenom delu stana. Drugim rečima, hoće li se zabrana njegovog boravka odnositi samo na našu spavaću sobu ili će to obuhvatati i dnevni boravak i kuhinju? 

Odmah, što znači od prvog dana (!), moramo da odlučimo da li ćemo štenetu dozvoliti da nam se penje po nameštaju (dvosedu, fotelji i krevetu) ili ne, odnosno da li treba ili ne da spava samo na svom određenom mestu, na svom ležaju. 

Uspostavljanje ovih pravila kućnog reda mora da počne od prvog dana i svaku našu neodlučnost ili nedoslednost, štene će znati da (zlo)upotrebi na svoj osobeni pseći način. 

Kako da zabranimo štenetu da ulazi u našu spavaću sobu? 

Potpuno je svejedno da li je to naša spavaća ili dnevna soba, ili možda kuhinja u stanu... važno je da smo odlučili da pas, ma koliko ga voleli, ne sme da boravi u određenom delu kuće. 

I sad, pošto smo to odlučili, moramo da budemo dosledni sa psom. S obzirom na to da pas može da budu i tvrdoglav to znači da u svojim namerama i mi moramo da budemo uporni, čak - više nego on! Šta raditi? 

Kada krenemo u „zabranjenu zonu” za njega, recimo u našu sobu, štene će, po običaju, poći za nama. Tada, jednostavno, traba zatvoriti vrata i zabraniti mu da uđe. Ukoliko u toj prostoriji (ili nekom njenom delu), možda, nema vrata, možemo koristiti ona prenosiva ili improvizovati, važno je da mu se postavi određena fizička barijera. 

Ako pas pokuša da savlada barijeru, kako bi ipak ušao kod nas, odlučnim glasom i komandom Ne!dajmo mu na znanje da to ne može da radi i pokažimo mu gde mu je mesto. 

Budimo dosledni i svaki put kad pokuša da uđe u „zabranjenu zonu” izgovorimo komandu i vratimo ga tamo gde može da boravi. Isto pravilo primenimo i za deo dvorišta, ako za tim postoji potreba (deo sa cvećem, bašta...). 

U početku, biće problema ali će štene, vremenom, shvatiti da i za njega, zaista, postoje zabranjena mesta. 

Nikada ne smemo praviti izuzetke! I ne postoji „samo ovaj put”

Opet, da pas ne bi pogrešno shvatio da smo na njega ljuti ili da je nešto skrivio, posle izvesnog vremena, budimo sa njim i družimo se, igrajmo se zajedno ali - samo u delu kuće gde mu je dopušten boravak. 

Kao veoma inteligentna životinja, pas će početi da shvata ova ograničenja i vremenom će to za njega postati normalno stanje stvari. Možda će biti potrebno neko vreme da to razume, ali će on, zahvaljujući našoj doslednosti, strpljivosti i upornosti ipak znati - gde mu je mesto u kući. 

Agrobiznis magazin broj 90, avgust 2018.

Natura Online (1.11.2018)