KUĆNI LJUBIMCI

Naredbe u obuci pasa 

ABM 102 strana 56 

Suština obuke svih pasa sastoji se u tome da se pas nauči poslušnosti i disciplini, odnosno da svog psa možete lako kontrolisati kako u kući tako i u šetnji, pa do njegove potpune pokornosti koja je neophodna u raznim takmičenjima ili u radu vojske i policije. Međutim, za većinu budućih i sadašnjih vlasnika najvažnije je da se njihov ljubimac pristojno ponaša u domu i van njega. 

Piše Dušan Marinović, Foto Goran Šarenac, Agrobiznis magazin broj 102, strana 56

Kako treba da izgleda obuka psa? I čemu ga treba naučiti? 

Treba da znate da ste sa obukom počeli onda kad je štene došlo kod vas. Znači, obuka ne zahteva nikakve posebne uslove kao ni neko specijalno vreme ili prostor. 

Najpre morate da naučite svog „pitomca” da prihvati ogrlicu i povodac, da na vaš poziv dođe do vas, da priđe k nozi i ide uporedo sa vama, prvo sa povodcem, a posle i bez njega. Zatim ćete ga naučiti da stane i sedne, da stoji mirno, da čeka i da vam ponovo priđe. Na kraju, možete da ga naučite i da legne. 

Kad savlade te lekcije, koje se rade korak po korak, tada možete bezbrižnije da idete sa njim u šetnju, ali i da nastavite sa složenijom obukom. 

Kada je najbolje početi sa obukom poslušnosti? 

Kada pas napuni šest-sedam meseci, spreman je da nauči nešto više. Međutim, štene od tri-četiri meseca već je dovoljno odraslo da bi počelo da se privikava na ogrlicu i povodac. Zašto? Zato što će vam povodac odmah omogućiti da imate potpunu kontrlou nad postupcima i kretanjem psa. 

Kakve znake treba da koristimo u obuci? 

Vizuelni i zvučni znaci koje upućujete psu, kad mu naređujete šta treba da uradi, imaju veliku važnost u obuci. Vizuelni znaci su oni koje šaljete psu putem položaja vašeg tela, ruke ili šake. Njima, u stvari, dodatno objašnjavate psu šta treba da uradi. Jedini problem sa vizuelnim znacima je taj što pas mora da ih vidi jer ukoliko se previše udaljite od njega ili sakrijete oni nemaju nikakvog smisla. 

Zato se u obuci pasa, više nego prvi, koriste zvučni, odnosno verbalni znaci. Kao što je poznato, zvuk se rasprostire svuda i pas ga registruje i kad vas ne vidi. Zbog svog širokog frekventnog raspona zvučna naredba je vrlo pogodna u obuci. Uostalom, čulo sluha psa veoma je razvijeno tako da on čuje i one zvuke koje naše ljudsko uho ne može. Upravo zato, od intonacije vašeg glasa, pri izdavanju određene naredbe, zavisiće i pseća reakcija. Vaš povišeni i oštriji glas, uz određenu naredbu, biće za njega opomena da nešto nije uradio kako treba, a tih, blag i prijateljski glas - pohvala i ohrabrenje da je zadatak dobro izvršio. 

Čak i vaše milovanje psa po glavi ili prijateljsko tapšanje po plećki predstavlja jasan znak i poruku psu da je dobro postupio. Zato i tu vrstu komunikacije treba obavezno primenjivati u obuci „pitomca”. 

Dakle, kombinacijom vizuelnih, govornih i taktilnih (putem dodira) znakova krenite u obuku i videćete da ste na - dobrom putu. 

.......

Natura Online (18.8.2019)