IPAK SE OKREĆE…

Nova knjiga o psima Ratka Božovića

knjiga-sapa-u-ruci-

Kućni ljubimci mogu da budu najneočekivanije vrste životinja, ali i dalje su psi i mačke na prvom mestu. O njima su napisane čitave biblioteke, što ne umanjuje popularnost serijala prof. dr Ratka Božovića o iskustvima "kučkara" u kome je sada objavljen četvrti naslov "Šapa u ruci".

Izvor: Tanjug, B92

Serijal je pokrenula tuga poznatog profesora sociologije kulture i autora tridesetak knjiga Božovića za uginulim psićem maltezerom Bonijem kome je posvetio prvu knjigu, a onda se dosetio da bi mogao da prikupi tekstove svojih prijatelja i poznanika posvećene njihovim kućnim ljubimcima. 


Tako je nastala, pre tri godine, knjiga "Psi i njihovi prijatelji", koju je Božović priredio a među onima koji su se odazvali pozivu bila su i tako zvučna književna imena kao što su akademik Dušan Kovačević, pisci David Albahari, Vuk Drašković, Filip David, Biljana Srbljanović...

Usledila je knjiga "Prijatelji" (2010) u kojoj je naglasak bio na prijateljstvu između čoveka i psa a autori tekstova su, između ostalih, Goran Paskaljević, Aleksandra Kovač, Petar Lalović... Treća knjiga je, kako priznanje autor, nastala delimično pod pritiskom kučkara koji se nisu našli u dve prethodne pa se 2011. pojavila "O psima i ljudima". Aktuelna je nastala sa istom ambicijom da prenese inspirativna svedočenja kučkara.

Božović ne krije da mu se čini da je tema čoveka i psa večna i nikada neće biti nezanimljiva barem onoj armiji odanih prijatelja pasa.
Izdavač ovog serijala, inače "mačkar" koji razume svakoga koji je duboko vezan za svog kućgnog ljubimca, Žarko Čigoja kaže da su sve knjige ovog serijala bestseleri ali i da nisu on nikada ne bi mogao da odbije da objavi Božovićeve knjige jer zrače iskrenom odanošću, međusobnom ljubavlju izmedju plemenitih, pametnih i vernih pasa, i čoveka. 

Njega fascinira što u svim ispovestima koje se nalaze u knjizi u centru nije više čovek već pas. U ovoj knjizi tekstove su pisali novinari, umetnici svih opredeljenja, profesori i pripadnici drugih profesija, a kriterijum je bio da imaju šta da kažu i umeju da to kažu, bilo da je priča smešna, tužna, dramatična, sentimentalna, subjektivna, ili samo topla ljudska, pardon pseća.

..........

Natura Online (1.8.2012)