KINOLOŠKA RAZMIŠLJANJA

Koliko košta štene zlatnog retrivera?

golden01

Zlatni retriver prelep i pouzdan pas, među prvima je na lestvici inteligencije pasa, stabilnog karaktera, dobre naravi, privržen gospodaru i porodičnom životu. Poreklom iz Velike Britanije pripada rasi koja je u neprekidnom usponu popularnosti. Prvi zlatni retriveri uvezeni su u Srbiju pre pola veka. Od tada do danaśnjih dana uvoz se nastavlja, poveċava se broj registrovanih odgajivača koji se bave uzgojem kako znaju i umeju, ali i broj onih odgajivača amatera koji svoje kuċne ljubimce reprodukuju, a potom ne znaju śta ċe sa njima. Nažalost, u Srbiji ne postoje nacionalna merila kvaliteta uzgoja, održavanja i unapređenja ove popularne rase, a njihova ponuda u javnim glasilima nikako ne može biti ponos kinologije u Srbiji. 

Piše Dr Sci Svetlana Andrić, WDPA reporter for My Dog Magazine, June 2012

Najčeśċe i jedino pitanje koje postavljaju potencijalni novi vlasnici zlatnih retrivera je: Koliko košta štene? Ponekad i bez “dobar dan”, bez predstavljanja, a ponekad i samo sms porukom. Takvi interesenti, a ima ih podosta, najverovatnije su prethodno informisani preko brojnih oglasa gde se nudi "kvalitetno odnegovano štene, očišćeno od parazita, vakcinisano, roditelji šampionskog porekla…", po cenama od 30, 50 ili maksimalno 100 evra, pa kontaktiraju nekog odgajivača sa registrovanom odgajivačnicom u nadi da ċe doći do malo elitnijeg psa za te iste novce. 

Zvanična srpska kinologija ne primećuje ovakve detalje, a lokalni kinološki klubovi prevashodno se bave organizovanjem takmičenja u lepoti pasa, kao jedinom parametru njihove vrednosti.

golden02

Odgajivači sa registrovanim odgajivačnicama nemaju kad da međusobno sarađuju, da razmenjuju iskustva u vezi unapređenja rase, a vlasnici kućnih ljubimaca, koji automatski postaju registrovani odgajivači-amateri kad svoju ljubimicu upare sa komšijskim ili nekim psom šampionskog porekla (u Srbiji ih ima na pretek) i štence prijave u kinološko društvo, a potom ih oglašavaju kao "kvalitetno odnegovano štene”…

To je tako u Srbiji. A u civilizovanom kinološkom svetu to se zove nekontrolisan uzgoj koji nije pod okriljem zvaničnih sistema koji se bave rasnim psima!

golden03

Odgovor na pitanje "koliko košta štene” može biti samo serija kontra pitanja: "koliko mislite da ulažete u psa mesečno", "šta mislite koliko će vas koštati pas u prvoj godini njegovog života"…?

Pas nije pisaći astal. Nije komoda, ni cipele… Nije za jednokratnu upotrebu da se deca poigraju za vreme letnjeg raspusta.

To je živo biċe, novi član porodice koji treba da jede, da spava, da bude zdrav, čist, vaspitan… Treba da odraste, da vam bude prijatelj koji ċe vam svaki dan ispuniti radošću.

U slučaju da vam je to prvi pas - šta mislite koje su vam osnovne stvari za njega potrebne? Da li ste se konsultultovali sa nekim vlasnikom psa koji vam je uzor, napravili spisak i računicu?

Da li znate koliko vremena dnevno treba da posvetite psu da bi se mentalno i fizički pravilno razvijao i zdravo živeo? Da li znate koliko košta vakcinacija, sredstva protiv endo i ekto parazite, koliko košta poseta veterinaru, snimanje kukova i laktova, titar antitela za vakcinu na besnilo, pribor i sredstva za higijenu?...

golden04

Ako želite psa od roditelja šampiona u lepoti ili u radu, šta mislite koliko koštaju izložbe u lepoti, frizer i trener da ga pripremite za to? Koliko košta obavezni ispit urođenih osobina, priprema za isti? I šta mislite na koliko izložbi treba da se izvede pas da bi postao šampion? Koliko košta put do svake destinacije? Takve se manifestacije ne događaju u komšiluku preko puta.

golden05

Šta mislite koliko košta džak kvalitetne "premium" hrane od 15 kilograma koju vaš pas treba da pojede za mesec dana? E, ako mislite da je to onaj džak od 20 evra ili možda pileċe glave sa pijace od 20 dinara za kilogram - onda ste na pogrešnoj adresi za razgovor. Naravno, za slučaj da ste se obratili pravom odgajivaču koji pažljivo planira i kontroliše svoj uzgoj. Na vaše pitanje "koliko košta štene" takav odgajivač neċe ni razgovarati sa vama, pogotovo ako stekne utisak da niste spremni da nastavite dugogodišnji genetski trud uložen u kvalitet šteneta koji je on preuzeo i nastavio. Takav odgajivač očekuje od vlasnika svojih štenaca da ga pravilno hrane i neguju. A to ne može po - sniženoj ceni!

golden07

Na more možete putovati avionom, vozom, autobusom, autom, biciklom, trotinetom, peške… a možete i ne putovati. Ali, ako želite avionom onda to košta zbog održavanja aviona i celog avio sistema da bi vama bilo brzo, efikasno, kvalitetno, ugodno…

Ako želite da kupite psa od pravog odgajivača, koji je u svoju odgajivačnicu uložio mnogo truda, rada i znanja, koji mora da ima bar tri kvalitetna psa ispravna za dalji uzgoj i od koga očekujete pomoć u podizanju i vaspitavanju psa, savete i podršku, onda morate znati da svaki pravi odgajivač u svakog svog psa ulaže bar toliko koliko ćete i vi morati da bi održali njegovo zdravlje, elan, snagu i lepotu.

golden06

Pravi odgajivač će za priplod svojih ženki koristiti i mužjake iz drugih odgajivačnica, izvan Srbije. Zašto? Zato što ċe pravi odgajivač želeti, nastojati i raditi na tome da unapredi rasu, da dobije bolji kvalitet. U prvoj i najvažnijoj fazi tog posla pravi odgajivač ċe dobro analizirati krvne linije, genetske predispozicije, tip i karakter psa, analiziraće pseće drvo rodoslova do 12 dubina i dobro će isplanirati očekivanja i svaki korak ka tome. Čak i tada statistika i zakoni verovatnoće ne moraju biti na strani pravog odgajivača ali… može nam pasti cigla na glavu i kad izađemo na ulicu.

Važno je da smo dali sve od sebe, poštovali pravila, sledili međunarodne preporuke, razmišljali, analizirali, postavili cilj i učinili sve da smanjimo rizik i potencijalnu verovatnoću ispoljavanja neke loše genetske osobine. Isto toliko je važno da svesno ne dozvolimo da to sruši neko koga o psu isključivo zanima cena, reda veličine porodičnog nedeljnog ručka.

golden08      golden09

Ako je otac šteneta koje želite da kupite negde u drugoj državi, hiljadu kilometara daleko - šta mislite koliko košta parenje kuje sa takvim mužjakom, a koliko boravak i put do tamo? I nazad. Da li mislite da kod takvog vrhunskog mužjaka možete doći tek tako i dovesti neku kerušu nepoznate genetike, koju ste kupili po sniženoj ceni i hranili je jeftinom hranom i pileċim glavama?

A vi, pošto ste pregledali oglase, hteli biste neku sigurnost, malo bolji kvalitet, ime… po sniženoj ceni!

Zapamtite, nema rasprodaje kod ozbiljnih odgajivača koji svi vrlo dobro znaju da kad platite štene, ceneći vaš novac i trud kojim ste ga stekli, umećete bolje da cenite i održavate dragocenost koju imate i bolje ćete čuvati svog psa.

Iz tih razloga odgovor na pitanje "koliko kośta štene" - dajte sami sebi.

Čim malo razmislite ubrzo ćete doći do cifre bliske onoj koju ste vi spremni da uložite u svog psa tokom njegove prve godine života. A potom još 12 do 15 narednih godina zajedničkog života sa zdravim i veselim psom koji ċe vam ispuniti srećom svaki dan.

Izvor www.sanitacteamday.com

Natura Online (28.6.2012)