NOVA SAZNANJA 

Ogrlice protiv buva i krpelja opasne po zdravlje?

ogrlica-za-pse

Ogrlice protiv buva i krpelja za kućne ljubimce zabranjene su u Francuskoj jer je utvrđeno da mogu biti opasne po zdravlje ljudi i dece - piše Daily Mail. Dakle, treba li da stavljamo našim psima pomenute ogrlice?

Ogrlice su nedavno uklonjene iz francuskih prodavnica jer je navodno utvrđeno da sadrže supstancu "dimpilejt", poznatiju kao "Diazinon", a koja je korišćena za spravljanje nervnog gasa tokom Drugog svetskog rata.

Francuski stučnjaci smatraju da ova otrovna materija, koja je impregnirana u ogrlice, može da se apsorbuje kroz kožu prilikom maženja ili spavanja sa kućnim ljubimcima. Simptomi trovanja preko ovih ogrlica može biti glavobolja, vrtoglavica, zamagljen vid, mučnina, povraćanje, grčenje mišića i nekoordinisani pokreti. S obzirom na to da se ovakve iste ogrlice za kućne ljubimce prave i u Velikoj Britaniji, već se i tamo čuju pozivi za njihovom zabranom.

Zanimljivo je da se svake godine proizvede na stotine hiljade ogrlica protiv buva i krpelja samo u Evropi. Proizvođači smatraju da su njihovi proizvodi bezbedni jer do sada nisu imali nikakvih primedbi od kupaca. Oni ističu da na ambalaži u kojoj se prodaju ogrlice jasno piše da vlasnici ne treba da spavaju sa svojim kućnim ljubimcima i da posle stavljanja ogrlice psu ili mački treba obavezno oprati ruke.

Neki su skloni i da poveruju da je ovde, možda, reč i o "prikrivenom ratu za tržište" između proizvođača ovih ogrilica i takozvanih spot-on preparata (ampula).

Kao što je poznato, i ogrlice i spot-on preparati raznih zapadnih proizvođača prodaju se i na srpskom tržištu.

Kako piše Daily Mail iduće nedelje, po ovom pitanju, oglasiće se i zdravstvena komisija Evropske unije kada će biti jasnije jesu li ili ne ove ogrlice otrovne i štetne za ljude i posebno decu.

............

Natura Online (14.5.2012)