KINOLOŠKE NEDOUMICE

Šta se dešava kada izostane obuka labradora? 

obuka-labradora01

Labradoru je potrebna disciplina. On treba da zna tačno šta vi očekuјete od njega i da se, shodno tome, tako ponaša i poštuje vaše naredbe. Ali, ukoliko ga vi ne naučite tim stvarima on to sigurno sam - neće moći. Takođe, ukoliko stalno ne obnavljate "gradivo" i ne utvđujete već naučene vežbe sa njim on može da zaboravi i ono što je već naučio. I konačno, evo zašto je obuka našeg psa - krajnje neophodna. Gde su rešenja?

Piše Dušan Marinović urednik / Foto Jonaiste Jusionytė (deo iz eKnjige "Labrador Retriver - Pitanja & Odgovori")

Jednostavnije rečeno, vežbanje sa labradorom trajaće maltene tokom celog njegovog života. U suprotnom, on će postati bezobrazan i nedisciplinovan; skakače na vas i druge ljude, neće dolaziti na vaš poziv, penjaće se na nameštaj, lajaće u nedogled i bez veze, uništavaće razne predmete po kući i… sve manje će vam zbog toga biti simpatičan.

Posledica takvog njegovog ružnog ponašanja biće sve češća izolacija i niko neće želeti da bude sa njim. Ali, ta izolacija će samo pogoršati stvari i on će početi još destruktivnije da se ponaša, možda i da bi vam skrenuo pažnju na svoj jadan i usamljenički položaj.

Ko je kriv za takvu situaciju?

Očigledno, krivica nije na psu! Jer da ste mu posvetili malo više pažnje i radili sa njim on je mogao da nauči šta je dobro, a šta ne. Izolacijom ili stalnim kažnjavanjem psa, zapravo, samo možete još više da pogoršate i ovako već tužnu situaciju. A sve to ste mogli da predupredite sa vrlo malo vežbi i treninga sa njim.

Gde je rešenje?

Kao što smo već prethodno rekli, vaš srećan život sa labradorom zavisi pre svega od toga kako ćete „isklesati“ njegovu pseću prirodu. Kao životinja čopora labrador sebe u toj zajednici može doživeti samo na dva načina: ili kao dominantnu ili kao podređenu jedinku.

Jer, u čoporu, zapamtite - nema jednakosti!

Zato je od krucijalne važnosti da labrador u vama vidi sve vreme dominantnu jedinku i vođu čopora. Ali, ako vas on doživi kao sebi podređenu jedinku sasvim će biti normalno (za njega) da vas ne sluša i ne povinuje se vašim naredbama. Štaviše, gledaće da vam on nametne svoju volju i vođstvo.

Zato je važno da, pre početka obuke psa, stalno imate na umu da svaki put kada nešto naredite labradoru i on to posluša i uradi vi, zapravo, samo učvršćujete svoju dominantnu poziciju nad njim. Odnosno, što više budete obučavali svog psa time će se i vaš status vođe u njegovim očima - pojačavati i stalno potvrđivati.

Dakle, bez obuke psa, recimo slobodno, napravićete i sebi i njemu velike probleme.

Na samo korak od toga je pristojno vaspitan i poslušan pas kojeg će svi voleti. A on - još više vas.

.........

Ima li nečeg posebnog u obuci labradora?

Većina pravila u obuci svih pasa primenjuju se takođe na sve labradora, a neka, i to manje bitna - samo na njih.

Pre početka obuke treba da znate da, iako veoma inteligentan, labrador ima ograničenu moć koncentracije pa će vam, ponekad, biti potrebno dosta strpljenja u radu sa njim.

Istovremeno, labrador će odlično reagovati na vašu doslednost i pozitivno pojačanje u vežbama. Obuka će, takođe, još više poјačati vašu dominantnu poziciju u odnosu na njega (što je dobro, naravno!) a, sa druge strane, on će stvarno uživati u vežbama i radu pa i zato što je u društvu sa vama.

..........

Iz eKnjige "Labrador Retriver - Pitanja & Odgovori"

Natura Online (28.3.2012)