NATURA 03 nasl 

Berza NATURA broj 3, maj 1996, strana 32, format A4, PDF izdanje, cena 40,00 RSD, za inostranstvo 0,60 €

• Za kupce van Srbije cena za daunloud linka je 0,60 €, preko PayPal-a: 

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) izdanje NE MOGU platiti preko PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije.

• Za kupce iz Srbije cena za daunloud linka je 40,00 RSD, plaćanje preko računa ili PostNet uputnice pogledati detaljnije uputstvo ovde 

Iz sadržaja broja 3:

Umesto uvodnika

POŠTOVANI LJUBITELJI PRIRODE

Piše Dušan Marinović, glavni urednik

Reč veterinara

KRPELJSKA GROZNICA - PIROPLAZMOZA

Prvi zabeleženi podaci koji govore o toj veoma opasnoj bolesti, a koju prenose krpelji, datiraju više od sto godina unazad. Naime, 1895. godine prvi put su otkriveni paraziti koji su se nalazili u crvenim krvnim zrncima pasa. Danas je piroplazmoza poznata u svim zemljama sveta.

Piše dr vet. med Gruja Pavlović 

Kinologija

ZUBI

U periodu dok imaju mlečne zube štenad hranimo uglavnom kašastom hranom. Mlečni zubi menjaju se u starosti od tri i po do šest meseci i u tom periodu 28 mlečnih zamenjuje 32 stalna zuba... 

Piše Ivana Grozdanić, kinološki sudija

AGILITY SVE POPULARNIJI

Agulity je sport, igra i zabava. Kinologija je tom sportskom disciplinom obogaćena novim vidom obuke i dresure koja isključuje svaku grubost vodiča prema psu, a čija je osnova upravo prirodan i harmoničan odnos dva ravnopravna partnera: čoveka i psa.

Piše Rade Vesić, odgajivač

Kinologija: Za vaš uspeh na izložbama... (1)

STAVOVI I HOD PSA

Uz anatomsko savršenstvo psa tako su i pouzdan izgled, stavovi i pokreti, način na koji se pas kreće, kao i njegova originalost, od ključnog značaja pri  njegovom ocenjivanja u ringu

Piše Vesna Marković, odgajivač 

Nauka: Konrad Lorenc

TVORAC  ETOLOGIJE

Utemeljivač etologije i slavni biolog Konrad Lorenc, koji je za svoja istraživanja u prirodnoj sredini dobio Nobelovu nagradu, označio ju je kao "nauku koja pristupa uporednom istraživanju ponašanja kod živih bića, životinja i ljudi"

Pripremio Dušan Marinović

Jeste li znali za...

KANTARIONOVO ULJE

Ovo ulje, osim što ga koriste ljudi, ima veoma široku primenu i u lečenju kućnih ljubimaca, naričito pasa

Piše Ivana Grozdanić, odgajivač rotvaljera

Zanimljivosti iz psećeg sveta

PSEĆI MOZAK

BEZ KAZNE

REP

Mali saveti

KAD DONESETE ŠTENE KUĆI...

Kinološka istorija

ZLOUPOTREBA PASA

ANUBIS I STARI EGIPĆANI

PSEĆE ANTROPOFILSKE TENDENCIJE

Opravdano se pretpostavlja, piše Rober Delor, da pas, kao i delfin, ima antropofilske tendencije, da je "simpatija" psa prema čoveku od početka bila - veoma jaka. Evo i objašnjenja zašto je to tako bilo.

Pripremio Dušan Marinović

Med

ELIKSIR ŽIVOTA

Osobine meda kao što su boja i aroma mogu varirati  zavisno od tipa zemljišta, vremenskih i ekoloških uslova, a i godine proizvodnje. Med i posle više godina stajanja ne gubi svoje bitne osobine, ali aromatične materije isparavaju i zbog toga je stariji med slabije arome.

Piše Marija Ružanović, apiterapeut

Ptice

KAMENJARKE ILI JAREBICE

U Evropi žive tri vrste: južna, riđa i kamenjarka grivnja. Po čemu se razlikuju?

FAZANI

Iako mislite da sve znate o fazanima, ipak bi bilo dobro da pročitate i ovo... 

Piše Tomislav Živkov

Akvaristika

"ZVEZDICE" KAO REŠENJE

Gotovo svi mladi akvaristi smatraju da ukoliko na dnu akvarijuma nemaju riblji detritis  da su svoj akvarijum dobro filtrirali. Međutim, zašto pritom zaboravljaju na hemijsku i biološku filtraciju?

Piše Igor Dobovšek, akvarista

PRIČA BEZ KRAJA

Korišćenje razne literature i sticanje neophodnog iskustva pomogli su mi da se probijem u konzervativan i zatvoren krug beogradske akvaristike i da ona danas predstavlja moje ne samo profesionalno već i životno opredeljenje...

Piše Ljubomir Stokić, akvarista

Ribolov

MESTA GDE SE RIBA NAJČEŠĆE ZADRŽAVA

Veliki belutak na sredini tekuće vode, ali i panjevi, klade ili kamenje uz jednu obalu stvaraju virove i vrtloge, pa voda povlači ka dnu razne organizme kojima se riba hrani. U nizijskoj tekućoj vodi, recimo, ovo je dobro mesto za lov bucova.

Piše Aleksandar Ardeljan

Stanovnici mora

ORHAN, ŠKARPINA, PAUK I PALASTURA

Orhan ili gof, riba koja naseljava vode Mediterana ali i Jadrana, ima telo srebrnkastosive boje, građeno kao torpedo, što mu, uz duge poprečne mišiće, daje veliku brzinu i snagu. Može da dostigne dužinu od metar i po i težinu preko 50 kilograma...

Piše Branko Kopunovi, novinar i ronilački instruktor

Insekti

GRAĐA TELA

Muva, komarac ili leptir imaju, po pravilu, telo podeljeno na tri dela: glavu, prsa i zadnji deo. Međutim, mnogi insekti mogu se međusobno razlikovati samo po građi svojih polnih organa ali ni specijalisti često ne mogu da nađu posebno vidljive spoljne razlike kod njih sve dok ih ne stave pod - mikroskop.

Živinarstvo

KAKO DO VIŠE I KVALITETNIJIH JAJA

U zavisnosti od vaših prostornih i finansijskih mogućnosti, koke nosilje možete gajiti na dva načina: podnim ili baterijskim sistemom. 

Ekologija

CVETANJE MORA

Ova neobična pojava prvi put je zabeležena još 1872. godine, kada je nazvana "mare sporko". Potom se, u skoro pravilnim vremenskim razmacima, doduše na lokalnom nivou, ponavljala. Ali, ova pojava nije bila posledica cvetanja morskih cvetnica, već razmnožavanja biljaka koje nemaju cvet. O čemu je reč? 

Pripremio Dušan Marinović, novinar

Suptropsko voće

KINESKA AKTINIDIJA

Ova puzavica je poreklom iz Kine, mada se najviše gaji na Novom Zelandu gde se plodovi te voćke nazivaju - KIVI. Zbog biohemijskog sastava ploda u svetu je nazivaju "plod zdravlja", a nekada i, zbog visoke cene, i "carsko voće".

Piše Mile Stojilović, biolog

Jeste li znali za...

NEOBIČNE LUBENICE, DINJE I BUNDEVE

Piše Mile Stojilović, biolog 

Ekologija

ŠTO MI ZEMLJI - TO I ONA NAMA

Kao posledica termonuklearnih pojava na Suncu dolazi do pretvaranja vodonika u helijum i emitovanja toplotne energije i svetlosti u svim pravcima. Deo te energije i svetlosti koji ide ka Zemlji dolazi i do ozonskog sloja u stratosferi gde biva delom upijen, dok drugi deo dostiže do troposfere. Međutim, narušavanje sastava ozonskog sloja i troposfere, kao pravih regulatora i filtera toplote na Zemlji, dovodi do poremećaja dotoka sunčeve svetlosti i toplote na Zemlji. Bilo da sunčava svetlost dolazi u većoj količini od normalne (ili očekivane) zbog tzv. rupa u ozonskom sloju, a naučnici tvrde da je taj sloj već sada veoma oštećen kao posledica nuklearnih eksperimenata i hemijskih razlaganja posredstvom freona ili u manjim količinama, zbog preterane gustine vazdušnog sloja zbog velike količine dimnih gasova, čađi i prašina, sasvim je opravdano govoriti o - velikoj opasnosti po život na Zemlji. Dakle, šta nam se zbog toga može dogoditi?

PRETI LI NAM OSKUDICA VODE?

Nestašica vode koju na našoj planeti donosi demografska eksplozija, ali i nekontrolisano rasipništvo prilikom korišćenja, mogla bi da bude i jedan od povoda ratova u 21. veku - upozoravaju Ujedinjene nacije

Pripremio Dušan Marinović

Lekovito i jestivo bilje

TROSKOT

PLUČNJAK

VRANILOVA TRAVA ILI MRAVINAC

MATIČNJAK

Piše Branko Dragić, dipl. farmaceut

Hrana za telo

MASAŽA

Postoje medicinska, sportska i relaksaciona masaže, limfna drenaža... ali svaka od njih zavisi uglavnom od masera i njegovih ruku. Masažom se poboljšava cirkulacija i čisti celokupan organizam od otrova i drugih štetnih materija, pa zato praktikujem masažu celog tela. Po mom ubeđenju, svaki posao se ne sme obavljati polovično: on se radi u potpunosti ili uopšte ne započinje. Tako je, naravno, i sa našim telom.

Jelisaveta Danilović, profesionalni maser

Otkrivamo tajne podmorja (1)

ZNANJE, PA UŽIVANJE

More i njegove dubine prekrivaju 70 odsto površine naše planete, u njemu živi više od 300.000 vrsta živih bića, ogromno je skladište rudnih bogatstava i sirovina. Na kraju, ta sredina je bila prapostojbina života na Zemlji. To su samo neki od razloga da upoznamo neke njegove tajne.

Piše Branko Kopunović, ronilački instruktor

Zanimljiva priroda: program u bojama zdravlja

SIBIRSKA JELA (Abies Sibirica)

Da li možete zamisliti da, negde u Sibiru, na temperaturi nižoj od nule, klija jedno div-drvo čije će korenje uskoro tražiti put do zemlje kroz sibirski led? Vekovima nas ta gorostasna šuma Sibira štiti od orkanskih vetrova. Ali, njeni prapočeci su i naši jer sibirska jela stara je koliko i ljudski rod; jedna je od retkih primeraka prirode koji nije pretrpeo nikakve biološke promene od nastanka sveta. Pa, zašto o njoj znamo tako malo? Zašto svetska farmacija čuti o moćima tog zelenog doktora?

Piše Jelena Vasić, autor Programa u bojama zdravlja

Kako pomoći napuštenim i ugroženim životinjama?

AZILA MORA BITI VIŠE

U Društvu za zaštitu životinja Srbije apeluju na humanost onih koji se nehumano ponašaju prema nedužnim životinjama. Ali, osim apela i višeg stepena svesti svih nas, da bi se naši četvoronožni napušteni prijatelji zbilja zbrinuli, potrebno je još mnogo ljubavi, truda, odricanja... Naravno, i novca. Ali, pravo pitanje je:  Jesmo li sigurni da volimo životinje?! I u čemu se ogleda naša ljubav prema njima?

Piše Dejan Vasilev Rene'

Meteorologija

EKOMOMSKA KORIST

Jedna nezavisna anketa u Velikoj Britaniji pokazala je da vremenske prognoze uštede toj zemlji gotovo jednu milijardu funti sterlinga godišnje. Meteo služba te zemlje je ozvaničila rezultate izveštaja da "ako bi se zanemarilo vreme, godišnja šteta bi bila veća nego bruto nacionalni dohodak većine zemalja trećeg sveta".

Iz članka švajcarske novinarke Lise Šlajn "Pravovremena upozorenja štede nevolje i novac".

Jeste li znali...

KOLIKO IMA VODE NA ZEMLJI?

NAJSMRTONOSNIJI RATOVI PROŠLOG VEKA

ZAŠTO SE KOKE NE KUPAJU U VODI

UZROCI KARCINOMA

Zanimljivi svet

KNJIGA RITUALA

Najstariji kodeks lepog ponašanja, preteča današnjeg bon-tona, iskopan je u Kini i potiče iz vremena dinastije Han. Naime, kodeks lepih manira ispisan je na drvenim pločicama, star je oko 2.000 godina i nosi naslov "Knjiga rituala". 

Piše Žika Antić, novinar

Životinje: Bezrepi magor (Macaca sylvana)

JEDINO ZVANIČNO PRIZNATI MAJMUN U EVROPI

Veliki je kao foksterijer, ima gusto i oštrodlako krzno; njuška i uši su mu kratke, nema repa. U Evropi je, za sada, jedino zvanično priznati majmun jer ga ima samo na Gibraltaru. Živi više od 20 godina i komunicira sa sabraćom i okolinom brundnjem i dranjem.

.......

Natura Online (22.1.2009)