SAVETI ZA VLASNIKE MAČAKA 

Da li vam je mačka skotna? 

 • Već posle treće nedelje od parenja možemo primetiti neznatno uvećanje stomaka mačke kada i njene bradavice postaju ispupčenije i crvenije. To bi mogao da bude prvi ali ne i potpuno pouzdani znak da ćemo u kući uskoro imati slatke prinove....

Piše Dušan Marinović / Foto: Goran Đaković

Verovatno ste primetili da i vaša mačka ima često potrebu za mačorom. Vuče se po podu, uznemirena je, zavija… Šta učiniti tada? Postoje dva rešenja: pustiti je da se pari ili je odvesti kod veterinara da je steriliše. Ali, ako ona već ima slobodu da izlazi napolje sama, kako možemo da utvrdiimo da li je maca zaista "zatrudnela"?

Mužjaci i ženke polno sazrevaju oko šestog meseca starosti. To nije čvrsto pravilo i taj period sazrevanja zavisi od rase mačaka, genetike, njihovog zdravstvenog stanja, ishrane, uslova života... U proseku mačke žive od 14 do 20 godina jer se njihov vek, zbog kvalitetnijeg života, posebno u gradovima, danas znatno produžio. 

Kod skotne mačke, posle treće nedelje graviditeta, možemo da primetimo neznatno uvećanje stomaka kad i njene bradavice postaju ispupčenije i crvenije. One se, međutim, znatno uvećavaju posle pete-šeste nedelje graviditeta kada i njen stomak postaje veći, a predeo u slabinskom delu leđa i rebara postaje tanji. 

MG 507 str 5

Kako kažu veterinari, ultrazvučno je moguće potvrditi graviditet mačaka već od jedanaestog do petnaestog dana skotnosti, a takvim aparatima mogu se, već od dvadeset drugog dana, videti i otkucaji srca fetusa. Gravidnost kod maca, prosečno, traje od 63 do 65 dana. U nekim slučajevima, ona može trajati samo 59 ali i do 72 dana i to ne treba smatrati nenormalnom pojavom.

Ni pobačaj nije neobična pojava kod mačaka. On se može dogoditi zbog hormonalnih problema, nepravilog razvoja plodova, raznih infekcija, fizičkih povreda, trauma... U takvim situacijama mačku treba odvesti kod veterinata da bi se, eventualno, ustanovio i pravi razlog pobačaja.

Ipak, u većini slučajeva, vođene iskonskim nagonom produženja vrste, mačke se, bez većih problema, same kote i donose na svet mlade. Većina njih su i veoma brižne majke. 

Vreme odbijanja mačića od sise određuje sama majka. To se događa obično oko četvrte nedelje njihove starosti. Ali, to možemo uraditi i mi tako što ćemo mačiće svakog dana, na kratko, odvajati od majke, u neki poseban prostor, i ponuditi im kašastu i blago zagrejanu hranu koja se pravi od potopljenih granula za mačiće u posebnu zamenu za majčino mleko ili u ono bez laktoze. 

Kada mladi napune pet nedelja starosti kašu možemo zameniti navlaženim granulama za mlade mace, a za nedelju-dve one bi trebalo već da jedu čvrstu hranu. Potpuno odvikavanje od majčinog mleka, neophodna socijalizacija i privikavanje mačića na novu sredinu i vlasnike trebalo bi da završimo do kraja desete nedelje njihovog života.

Naravno, naći novi dom za mačiće, pogotovu ako ih je mnogo, nije ni malo lak zadatak. Ali, o tom problemu - drugom prilikom.

Mladenovački Glas broj 507, 15.3.2024, strana 5

Natura Online (15.3.2024)