ZANIMLJIVOSTI O MAČKAMA 

Jeste li znali?...

... da, po jednoj legendi, mačaka, pre potopa, nije bilo. Kada je stari pravednik Noje sagradio barku i u nju ukrcao po par od svake životinjske vrste na Zemlji da produži život posle potopa, kojim je Bog kaznio ljude, nije ni slutio da će mu pacovi napraviti problem: svoju vrstu oni su počeli zdušno produžavati još u čuvenoj barci. Noje se dosetio i prešao rukom preko lavovog čela, lav je kinuo i iz njegovih čeljusti izleteo je par mačaka da pacovsku populaciju svede na razumnu meru...

Piše  Jelena Stakić / Foto Unsplash

... da je među prvim sisarima bio i jedan koji se zvao Miacis i da je izgledao kao današnja cibetka i da je bio velik, otprilike, kao današnji tvor. On je predak svih budućih kopnenih mesoždera - medveda, hijena, pasa i ostalih. Miacis je vremenom sve više ličio na cibetku, a onda se desilo nešto zapanjujuće, zbog čega smo i ispričali sve ovo. Za razliku od ostalih sisara, čija je evolucija trajala eonima, ove precibetke odjednom su, u okviru geološkog vremena, jasno - postale, nedvosmisleno - mačke!

... da su postojala dva glavna tipa - jedan koji se razvio u najveću i najstrašniju mačku, koja je ikada živela na našoj planeti - tigra sabljastih zuba, koji je izumro pre 20.000 godina, kad i ostale krupne životinje koje su mu bile plen. Drugi tip (Dinictis) takođe je bio oveća mačka; on je predak "pravih mačaka", jedne od tri podporodice današnje mačije vrste (druge dve su panteri i gepardi) koje su se pojavile pre desetak miliona godina i gotovo nepromenjene se zadržale do naših dana; leopard je dobio tufne, tigar pruge, lav grivu - ali izgled im je, u suštini, ostao isti: male ili velike, čupave ili glatke dlake, jednobojne ili "dezenirane", divlje ili pitome, sve mačke se prepoznaju kao mačke. Za sve su zajedničke iste telesne odlike: gipko telo, fino oblikovana glava, dugačak rep koji doprinosi ravnoteži, specijalizovani zubi i kandže sjajno prilagođeni lovu. Svi su mesožderi. Mozak im je dobro razvijen. 

... da mačke hodaju ili trče tako što najpre pomeraju prednju i zadnju nogu s jedne strane, a potom prednju i zadnju nogu s druge; isto čine još samo kamila i žirafa, dok pas, konj i drugi hodaju sasvim drugačije.

... da mačkama kičmu pridržavaju mišiću, a ne ligamenti, kao kod čoveka, te se zato sve mačke mogu po volji rastezati i skupljati, praviti grbu i bez loših posledica po sebe kriviti kako to samo mačke umeju.

... da su za sve mačke tipične kandže koje se po volji i potrebi mogu uvlačiti i izvlačiti.

... da su mačke rasprostranjene po celom svetu: u Australiju, na Madagaskar i pacifička ostrava preneo ih je čovek, a u Južnu Ameriku prešle su same kad im je to omogućio postanak Panamskog zemljouza, u ledeno doba. Zanimljivo je da osim risa, Stari i Novi svet nemaju kao izvorno zajedničku ni jednu jedinu mačju vrstu.

(Iz knjige Jelene Stakić "Mačke i mi", Nolit, 1988)

(Natura br 18, mart-april 1998 / Natura Online 23.01.2024)